Öne Çıkanlar gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Güçlü Parola Nasıl Oluşturulur?

 Kredi kartı, telefon kodu, bilgisayar şifresi derken günlük hayatın vazgeçilmezleri arasına giren şifrelerin güvenliği için, parolada büyük harf, küçük, harf, rakam ve özel karakterler kullanılmalı. Bunların yanı sıra parola seçiminde, kolay tahmin edilebilir doğum tarihi, isim, soy isim gibi tercihlerden uzak durmak gerekiyor.

Oluşturulan bir parolanın “güçlü” kabul edilebilmesi için, en az 8 karakterden oluşması, harflerin yanı sıra, rakam ve “?, @, !, #, %, +, -, *, %” gibi özel karakterler içmesi, büyük ve küçük harflerin bir arada kullanılması gerekiyor.

Kurallara uygun parola oluştururken genelde yapılan hatalardan dolayı saldırganların ilk olarak denedikleri parolalar vardır. Bu nedenle parola oluştururken kişisel bilgiler gibi kolay tahmin edilebilecek bilgiler kullanılmamalıdır. Örneğin doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, soyadınız gibi… Sözlükte bulunabilen kelimeler parola olarak kullanılmamalıdır. Çoğu kişinin kullanabildiği aynı veya çok benzer yöntem ile geliştirilmiş parolalar kullanılmamalıdır.

-HATIRLAMASI KOLAY GÜÇLÜ PAROLA ÖNERİLERİ-

Günlük hayatınızdan kolay hatırlayacağınız herhangi bir cümlede kelimelerin baş harflerini birleştirebilirsiniz. Benzer şekilde atasözlerinden, şarkı sözlerinden, şiirlerden seçeceğiniz cümlelerin aralarında rakamlar ve özel karakterler kullanarak çok güçlü bir parola oluşturabilirsiniz.

Örneğin;

“Bir elin nesi var, iki elin sesi var” cümlesini “1Env,2Esv” şeklinde kodlayabilirsiniz.

“10 Yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan” cümlesini “10Y15mgyhy” şeklinde yazabilirsiniz.

“Ben 1996 yılının 7. ayında mezun oldum” cümlesini “B1996y7.amo” şeklinde yazabilirsiniz.

“Mezuniyet tarihim 1998 yılının 4. ayıdır” cümlesini  “Mt98y4.a” şeklinde yazabilirsiniz.

-CÜMLELERİ OLDUĞU GİBİ PAROLA YAPABİLİRSİNİZ-

Özellikle rakam ve karakter içeren cümleleri parola olarak kullanabilirsiniz fakat klişe ve kolay tahmin edilen, “My Pass”, “benim şifrem” gibi basit ifadeler ya da cümlelerden kaçınmanız gerekir.

Örneğin, “Ali’nin Ayşe’ye 20TL Borcu Var”, “Ankara’ya 10 Saatte mi Geldin?”, “Dikkat!Yolda3KişiVar.”, “OtobüsümKızılay'dan17:30'daKalkar” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

-BENZER RAKAM VE HARFLERİ BİRBİRİNİN YERİNE KULLANABİLİRSİNİZ-

Basit bir kelimenin içerisindeki harf veya rakamları benzerleri ile değiştirilerek güçlü bir parola elde edilebilir. B yerine 8, Z yerine 2, “I, i, L, l” yerine 1, O harfi yerine 0, S yerine 5, G yerine 6, g yerine 9 kullanılabilir. Örneğin, “Balıkçıl-Kazak” yerine “8a11kç11-Ka2ak”, “Solaryum!” yerine “501aryum!” parolaları tercih edilebilir.

Basit bir cümle ya da ifade içerisindeki belirli kelimeler özel karakter veya rakamlarla değiştirilerek güçlü bir parola elde edilebilir. 'T', 't' yerine '+', 'Ş', 'ş' yerine '$', "kar", "yıldız" yerine '*', "dolar" "para" yerine '$', "Soru" yerine '?', "gibi" yerine '~', "gül" yerine ':)', "eksi" yerine '-', "bir", "tek" yerine 1, "yüz", "yüzde" yerine '%' kullanılabilir.

-BİR CÜMLEDEKİ SADECE SESLİ YA DA SADECE SESSİZ HARFLERİ KULLANABİLİRSİNİZ-

Bir cümledeki sadece sesli ya da sadece sessiz harfleri çıkartarak diğerlerini kullanabilirsiniz. Mesela "Örnek 1 Parola Veriyorum." cümlesinden yola çıkarak "rnk1PrlVryrm." elde edilebilir.

Tabii ki sadece bu yöntemi diğer yöntemlerle bir arada kullanmak daha anlamlı olacaktır çünkü sözlükte bulunan kelimeleri deneyen yazılımlar sesli ve sessiz harfleri kullanarak da benzer taramaları yapabilirler.

Güçlü gibi görünse de çok kullanılan ve çok kolay tahmin edilebilen parolalardan kaçınmak gerekmektedir. Bu parolalar klavyedeki harf sırası, alfabedeki harf sırası gibi popüler kurallardan oluşturulmaktadır.

"123qwe", "qwe123", "123qweasd", "qwer1234",

"qweasd", "123QweAsd", "asd12345", "Asd123",

"qwerty", "qwerty123", "qazwsx123",

"abc123", "123abc", "1234abcd",

"123456", "987654321", "1234qqqQ". 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.