Hacettepe Ödülleri Açıklandı

Hacettepe Üniversitesi Bilim-Bilim Teşvik, Sanat Teşvik, Topluma Hizmet, Eğitime Katkı ve Aziz Sancar Onur Nişanı Fonu 2017 ödülleri açıklandı. Bilimsel ve sanatsal alanda yaptıkları çalışmalarla fark yaratan bilim insanlarına verilen ödüller, sahiplerini buldu.

Araştırmacıların bilimsel çalışmalarını desteklemek, üstün niteliklerini onaylamak ve başarılarını toplumla paylaşmak amacıyla, Hacettepe Üniversitesi’nde 1992 yılından bu yana düzenlenen Hacettepe Ödülleriaçıklandı.

Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında Bilim Ödülü’ne, özellikle “Primer İmmün Yetmezlikler ve İmmünoloji” alanında yaptığı uluslararası çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. İlhan Tezcan layık görüldü. Bilim Teşvik Ödülü’nün ise üç bilim insanına paylaştırılmasına karar verildi. Ödülü, bilimsel etkinliklerinin sürekliliği ve kendi konularında giderek derinleşen çalışmaları nedeniyle, Doç. Dr. Yavuz Ayhan, Doç. Dr. Mustafa Çelebier ve Doç. Dr. Banu Peynircioğlu paylaştı.

Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Bilim Ödülü’ne, yüksek atıf sayısı, h-indeksi değeri ve alanındaki dünya çapındaki öncü konumu nedeniyle Prof. Dr. Engin Umut Akkaya layık görüldü. Doç. Dr. Nilay Bereli ve Prof. Dr. Mustafa Şahmaran ise, bilimsel etkinliklerinin sürekliliği ve alanlarına olan katkıları nedeniyle Bilim Teşvik Ödülü’nü aldı.

Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında “Bilim Ödülü’ne, Hacettepe Üniversitesi’nde kurduğu Biyolojik Antropoloji Laboratuvarı ve antik DNA konularında yürüttüğü ulusal ve uluslararası projeler nedeniyle Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal layık görülürken “Bilim Teşvik Ödülü’nü, Türkiye ekonomisinin uzun dönemli büyüme ve kalkınma deneyimini farklı modeller ışığında değerlendirerek çalışmalar yapan Dr. M. Aykut Attar aldı.

Günümüzde sanat ve sanatçının teşvik edilmesine giderek daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Senatosu, Güzel Sanatlar ve Konservatuvar alanında da  “Sanat Teşvik Ödülü” verdi. Ödül, orijinal, yaratıcı ve güncel eserler üretmeleri ve ulusal sanat çevresindeki tanınırlıkları nedeniyle Dr. Öğretim Üyesi Seval Şener ve Dr. Öğretim Üyesi Havva Altun Demirci arasında paylaştırıldı.

Özellikle aile içi şiddet, sağlık okuryazarlığı, Suriyeliler özelinde mülteciler ve kadın sağlığı konularında çalışmalar yapan Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış, bu çalışmaların ülkemizde sağlık eğitimi ve iletişiminin standart bir biçimde uygulanmasını geliştirmesine katkı sağladığı gerekçesiyle “Topluma Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

“Eğitime Katkı Ödülüise, Prof. Dr. Yekta Özer’e verildi. Türkiye’de Radyofarmasinin, Eczacılık Fakültesi’nde yeni bir alan olarak kurulmasını, ülkemizde ve Hacettepe’de ilk anabilim dalı olarak yapılanmasını ve ülkemiz gereksinimlerini karşılayacak donanımda kişilerin yetişmesini sağlaması nedeniyle bu ödülün Prof. Dr. Özer’e verilmesi uygun görüldü.

-Hacettepe’den Araştırmacısına Yurt Dışında Tam Destek-

Hacettepe Üniversitesi Senatosu’nda, “Aziz Sancar Onur Nişanı Fonu Ödülü” için bu yıl Mühendislik alanından doktora sonrası bir araştırmacının, yurt dışında 1 yıl süreyle ayda 1000 ABD Doları ve gidiş-geliş ulaşım masraflarını karşılamak üzere desteklenmesi kararı alınmıştı. Gerekli koşulları sağlayıp başvuruda bulunan ve Harvard University Center for Engineering in Medicine adlı merkezde doktora sonrası araştırmalarına devam etmek üzere kabul edilen, Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Aslıhan Gökaltun, “2018-2019 Aziz Sancar Onur Nişanı Fonu” ödülüne layık görüldü.

Ödüller sahiplerine, daha sonra duyurulacak tarihte yapılacak özel bir törenle teslim edilecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.