Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit adana tesk yunanistan Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener esnaf

Mavi Balina’dan Sonra Şimdi de Momo Tehlikesi

Oynayanların 'intihar' etmesiyle sonuçlanan Mavi Balina oyunundan sonra şimdi de Moma adlı şiddet içerikli oyun gençleri etkiliyor.

İlk olarak Rusya’da ortaya çıkan ve sonu intiharla sonuçlanan Mavi Balina oyunundan sonra şimdi de Moma adlı şiddet içerikli oyun gençleri etkiliyor. Momo adı verilen ve bir müzedeki heykelin yüzünü profil resmi olarak kullanan numaradan gelen sorular, taleplerle devam eden bir süreç olarak devam ediyor.  Latin Amerika’da son yıllarda ortaya çıkan, Whatsapp uygulaması üzerinden sürdürülen bu oyunun etkilerini Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin yorumladı. Şiddet içerikli oyun ve uygulamaların içerdiği yüksek heyecan nedeniyle ilgi gördüğünü belirten Çetin, bu tip oyunların davranış bozukluklarına yol açtığına dikkat çekti.

Heyecan İlgiyi Artırıyor

Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, çocuklar ve gençler tarafından pek çok bilgisayar oyunu oynanmakla beraber şiddet içeriği olan oyunların sıklıkla ailelerin, ebeveynlerin ya da medyanın daha çok ilgisini çektiğini belirterek  şöyle devam etti: “Gençler de bu tip oyunlardaki yüksek heyecan, silah kullanımı sebepleriyle oyunları oynamayı tercih ediyor olabilirler.”

“ Oyun İçinde Gördüğü Davranışları Gündelik Hayatın İçinde Tekrar Yaşatmaya Çalışabilir.”

Şiddet içerikli oyun oynayan çocukların psikolojilerinin olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çetin, “Bu tip şiddet içeriği çocuğun ruhsal durumunu olumsuz etkileyebilir. Oyun içinde gördüğü davranışları kimi zaman arkadaşları ile tekrarlamak, benzer hareketleri ya da söylemleri gündelik hayatın içinde tekrar yaşatmaya çalışabilir. Şiddet içerikli oyunlar çocuklarda davranış bozukluklarına neden olabilir. Bu oyunları cazip kılan sıklıkla diğer arkadaşları ile beraber oynayabilmesi, bu oyunlarla ilgili gündelik hayatında konuşmaları, oyunlarla ilgili Youtube kanallarını izlemeleri olabilir” diye belirtti.

Anne-Baba Çocukla İletişim Halinde Olmalı

Ailelere çocuklarıyla iyi iletişim kurmalarını öneren Çetin, bilgisayar ve cep telefonu kullanımında sınırlama getirilmesini gerektiğini , “Ebeveynlerin çocukların “tükettikleri” olgular üzerinde denetimleri olması gerekir. Bu bazen bilgisayar oyunu, bazen televizyon programı ya da takip edilen Youtube kanalı olabilir. Özellikle oyunlar üzerinden bakılacak olursa ebeveynin çocuğu ile iyi bir iletişim içinde olması, oynadığı oyunun içeriğini sorması, onunla beraber oyunu görmesi, izlemesi gerekmektedir.” Dedi.

“Bilgisayar ve Telefon Belli Sürelerle Çocuklara Verilmeli”

Bilgisayar veya telefon kullanımının gereği halinde ebeveyn kontrolünde olması gerektiğini belirten Çetin, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Bilgisayar ve telefonun, belli sürelerle çocuklara verilmesi, bu cihazları ancak ailenin yanında örneğin evin salonu gibi ortak mekanlarda kullanılmasına izin verilmesi daha uygun bir çözüm olacaktır. Anne ve babalar, çocuklarıyla bu tip bir kontrol düzeninin olacağını, gereği halinde yaptığı harcamaları kontrol edebileceklerini, internet hesaplarına onunla beraber bakmak isteyeceklerini söylemeleri bu tip oyunların gizli bir şekilde oynamasını engelleme konusunda yardımcı olabilir.”

.

Anahtar Kelimeler:
WhatsApp
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.