Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd tesk adana yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

-ABD’Lİ UZMANLAR: TÜRKİYE’DE 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KISITLAMA ARTIŞ EĞİLİMİNDE'

WASHINGTON(ANKA) - Türkiye'de 7 Haziran genel seçimleri yaklaştıkça basın ve internet üzerindeki yasak ve kısıtlamaların hafifletilmesi yönündeki beklentilerin azaldığı düşünülüyor ve Türkiye'de "ifade özgürlüğüne kısıtlama artış eğiliminde" değerlendirmeleri yapılıyor.

Washington'da bir grup uzmanla Türkiye ve Azerbaycan'da bağımsız medya ve sivil toplum üzerindeki kısıtlamaları değerlendiren Özgürlük Evi (Freedom House) Avrasya Programı uzmanlarından Nate Schenkkan, Türkiye'de seçimler yaklaştıkça yeni erişim yasaklarının ve ek önlemlerin getirilmesinin kendisini şaşırtmayacağını söyledi.

Daha önce Türkiye'de hiçbir seçim ortamında bilgi akışı açısından gevşek bir ortam oluşturulmadığını söyleyen Schenkkan, bireyleri hedef alan davaların, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına yönelik bireysel şikayetlerin arttığını belirtti.

Toplantıda yapılan değerlendirmeleri yansıtan Amerika'nın Sesi (VOA) haberinde TBMM'de bir süre önce internet yasasına yönelik değişiklik önergelerini değerlendirmeye aldığına dikkat çekerek "değişiklik önerilerinin seçim öncesindeki dönemde Meclis'te görüşülüyor olması, muhalefet içinde, internetin seçim sürecinde daha sıkı bir denetim altına alınması kaygıları doğurmuş bulunuyor" diyor.

Nate Schenkkan, 2003 ve 2007'de ifade özgürlüğü alanında yaşanan ilerlemelerin ardından son birkaç yılda yaşanan durumu ise, "Türkiye'nin devlet-merkezli baskıcı yaklaşımına geri dönüş" olarak niteledi.

Türkiye'de medya kuruluşlarının "hükümete yaranmak amacıyla lobi şirketlerine dönüştüğünü" savunan Schenkkan, Türkiye'de "hükümetin RTÜK ya da yargı aracılığıyla haberleri yasakladığını, interneti kontrol ettiğini, 60 binin üzerinde web sitesine erişim yasağı bulunduğunu" söyledi.

-TWİTTER VE FACEBOOK HÜKÜMET SANSÜRÜNE BOYUN EĞİYOR"-

Özgürlük Evi uzmanı, Türkiye'nin sosyal medya şirketleri açısından da önemli bir pazar olmasından dolayı, bu şirketlerin gittikçe artan bir şekilde Türkiye'nin sansür taleplerine boyun eğdiğini" belirtirken Twitter'ın Türkiye'den gelen içerik engelleme taleplerinin yüzde 50'sine, Facebook'un ise bu taleplerin yüzde 71'ine uyduğunu bildirdi. Schenkann, bu politikaları değiştirmeleri yönünde Özgürlük Evi olarak Twitter ve Facebook'la temasa geçebileceklerini de ifade etti.

-"AB TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNİ TEŞVİK ETMEDE SEFİL BİR İŞ ORTAYA KOYDU"-

Türkiye'de medya ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması aşamasına gelinmesinde Avrupa Birliği ve Amerika'yı da suçlayan Özgürlük Evi'nden Nate Schenkann, yakın bir gelecekte artık Türkiye için bir Avrupa geleceği görmediğini söyledi. "Avrupa Birliği Türkiye'nin üyeliğini teşvik etme konusunda sefil bir iş ortaya koydu" eleştirisinde bulunan Schenkann'a göre, Avrupa içinde de Türkiye'nin üyelik sürecinin işleyeceğine inanan kimse yok.

Aynı toplantıda konuşan Ulusal Demokrasi Vakfı'dan Richard Kraemer ise, Türkler'in son dönemde ifade özgürlüğü konusunda teknolojinin de yardımıyla büyük bir fırsat ele geçirdiğini ancak bunun kısıtlanmasının demokratik bir davranış olmadığını savundu.

Türkiye'nin hem Osmanlı döneminde, hem de Cumhuriyet döneminde devlet merkeziyetçiliği konusunda güçlü bir eğilime sahip olduğu görüşünü dile getiren Kraemer, bununla birlikte Türkiye'nin dışarıdan baskılara kulak vererek hapisteki gazetecilerin sayısını azalttığına dikkati çeken Kraemer, Amerika ve Avrupa açısından Türkiye'yle ittifakı umut olduğunun altını çizdi. (ANKA)

(CN/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.