Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken Pandemi fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

2019 Yılında Çin’e Damga Vuran 10 Haber

Çin Medya Grubu 2019 yılında Çin'de meydana gelen 10 büyük gelişmeyi duyuran haberleri sıraladı. Sadece Çin değil, tüm dünya tarafından en çok takip edilen haberlerin ilk sırasında Çin 70’inci yıl kutlamaları geliyor. Çin Kadın Voleybol Takımı’nın dünya şampiyonu olması, 5G teknolojisinin kullanılmaya başlanması ve ayın karanlık yüzünün keşfi de en dikkat çeken haberler arasında yer alıyor.

1- Çin Halk Cumhuriyeti'nin 70. kuruluş yıldönümü kutlandı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümü 1 Ekim’de Beijing’de düzenlenen büyük bir törenle kutlandı. Kutlamalar kapsamında, askeri geçit töreni ve halk yürüyüşü yapıldı. Cumhurbaşkanı Xi Jinping törende konuşma yaptı ve askeri geçit törenini izledi. 
Tiananmen Meydanı’nda düzenlenen sanat gösterisi 1 Ekim akşamı izleyenleri büyüledi. Gösteride güzel sanat programları ve havai fişek gösterisi yer aldı. Xi Jinping ÇHC'nin kuruluşunun 70. yıldönümü vesilesiyle, Çin Halk Cumhuriyeti devlet madalyaları ile ulusal şeref unvanlarının takdim töreninde 42 yerli ve yabancı isme ayrı ayrı “Cumhuriyet Madalyası”, “Dostluk Madalyası” ve “Ulusal Şeref Unvanı Madalyası” verdi.

2- ÇKP 19. Merkez Komitesi 4. Genel Kurul Toplantısı yapıldı 
 
Çin Komünist Partisi (ÇKP ) 19. Merkez Komitesi 4. Genel Kurul Toplantısı 28-31 Ekim günlerinde başkent Beijing’de düzenlendi. Toplantıda “ÇKP’nin Çin’e özgü sosyalizm sistemini sürdürüp iyileştirme, ülke yönetim sistemi ve kapasitesini modernleştirmeyi ilerletme hakkındaki kararları” adlı belge onaylandı. Toplantı, Çin’in yönetiminin 13 alanındaki önemli avantajlarını özetleyerek Çin'e özgü sosyalizm sistemine net bir yol haritası çizdi
 
3- “Asıl niyete bağlı kalarak tarihsel görevi yerine getirmek” eğitimleri başladı 
 
ÇKP’de bu yılın haziran ayından itibaren ana teması “Asıl niyete bağlı kalarak tarihsel görevi yerine getirmek” olarak belirlenen eğitim başladı. Eğitimde Xi Jinping’in yeni dönemde Çin’e özgü sosyalizm düşüncesi ve 19. ÇKP Ulusal Kongresi’nin ruhunun kapsamlı şekilde hayata geçirilmesi istendi. Eğitimde çeşitli bölgelerdeki farklı birimlerde çok sayıda sorun çözüldü ve iyi deneyimler özetlendi.
 
4- Çin ekonomisi istikrarlı şekilde gelişmeye devam ediyor 
 
Çin ekonomisi bu yıl iniş baskısıyla karşı karşıya bulunan dünya ekonomisinin motoru olmaya devam ediyor. 2019 yılında Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 6-6,5 oranında büyümesi bekleniyor. Çin’de, 10 milyondan fazla kişiyi yoksulluktan kurtarma hedefine bu yıl bir kez daha ulaşıldı. Çin’in geleneksel endüstrilerin dönüşümünü yürüterek ileri teknolojileri, yeni endüstrileri ve yeni ürünleri hızlı bir şekilde gelişiyor. Çin’de yabancı bankalar, menkul kıymet şirketleri ve fon yönetim şirketlerine getirilen kısıtlamalar tamamen kaldırıldı. Yabancı yatırımların Çin pazarına girişine ilişkin negatif listede bir kez daha düzeltme yapıldı. Yabancı Yatırımlar Kanunu’nu tam olarak uygulayarak İş Ortamını İyileştirme Yönetmeliği onaylandı. Kentsel bölgelerde yeni istihdam yıllık hedefleri tamamlandı. Halkın geliriyle ekonomik büyüme eş zamanlı olarak arttı.
 
5- Dört uluslararası toplantıya ev sahipliği yapıldı
 
Cumhurbaşkanı Xi Jinping yıl boyunca Çin’de düzenlenen 4 diplomatik faaliyet aracılığıyla yeni dönemde Çin’in imajını çizdi. 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu, 2019 Beijing Dünya Bahçecilik Fuarı, Asya Medeniyetler Diyaloğu Konferansı ve 2. Çin Uluslararası İthalat Fuarı gibi diplomatik faaliyetler başarıyla düzenlendi. Çin, küresel yönetişime daha derinlemesine katıldı ve küresel meselelerin çözümünde daha fazla "Çin planı" sağladı.
 
6- Makao’nun Çin’e dönüşünün 20. yıldönümü 
 
Makao’nun anavatana dönmesinin 20. yıldönümü toplantısı ve Makao Özel İdari Bölgesi beşinci yönetiminin yemin töreni, 20 Aralık’ta Makao'da düzenlendi. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantıda önemli bir konuşma yaptı. 
 
7- Beijing Daxing Havalimanı hizmete girdi 

Cumhurbaşkanı Xi Jinping 25 Eylül’de Beijing’deki Daxing Uluslararası Havalimanı’nın resmen hizmete girdiğini ilan etti. İnşası 4 yıl süren Daxing Uluslararası Havalimanı, Beijing-Tianjin-Hebei bölgesinin entegre şekilde kalkınması kapsamında gerçekleştirilen önemli bir proje. 100’ü aşkın teknolojik inovasyon, 40’tan fazla uluslararası ve yerel birincilik ve yüzde 98 oranında yerelleştirme oranıyla havalimanı, Çin'in inovasyonu için canlı bir uygulama haline geldi
 
8- Çin Milli Kadın Voleybol Takımı, 2019 Kadınlar Dünya Voleybol Kupası şampiyonu oldu

2019 Kadınlar Dünya Voleybol Kupası, 14-29 Eylül günlerinde Japonya’nın Osaka kentinde düzenlendi. Çin Milli Kadın Voleybol Takımı, 11 galibiyetle dünya kupası şampiyonluğunu elde etti. 
 
9- Chang’e-4, Ay’ın karanlık yüzüne indi 
 
Çin’in gönderdiği Chang’e-4 keşif aracı Beijing saatiyle 3 Ocak günü saat 10:26’da yumuşak iniş gerçekleştirdi. Chang’e-4 inişin ardından, Queqiao röle iletişim uydusu aracılığı ile ayın yerküreden görülemeyen karanlık yüzünün ilk yakın çekim fotoğrafını dünyaya gönderdi. Bu gelişmenin uzay keşfinde yeni bir sayfa açacağı ifade ediliyor.
 
10- Çin resmen 5G çağına girdi 
 
Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı 6 Haziran'’da ülkedeki dört şirkete 5G ticari kullanım lisansı verdi. China Telecom, China Mobile, China Unicom olmak üzere üç operatör 31 Ekim’de 5G teknolojisinin ticari amaçlı kullanımı resmen açıkladı. Çin’de 130 bin 5G baz istasyonu inşa edildi ve üç operatörün 5G’nin kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı. Çin Medya Grubu'nun Bahar Bayramı Galası bu yıl ilk kez 5G teknolojisiyle 4K ultra HD formatında canlı yayınlandı. 

5G destekli uzun mesafeli sürüş, akıllı tıbbi hizmetler, akıllı şehirler, ultra HD 8K teknolojisi gibi bilgi tüketimi, kamu hizmetleri ve sosyal yönetişim dahil olmak üzere farklı alanların entegrasyon ve uygulaması gelişmeye devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.