Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde düzenlenen “Cihat için toplama: IŞİD’in büyüsü” adlı panele Harran Üniversitesi’nden Profesör Doktor Ahmet Said Yayla, Georgetown Üniversitesi’nden Doçent Anne Speckhard ile Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister konuşmacı olarak katıldı. Yayla, panelde yaptığı konuşmada 5 bin Türk’ün Suriye’de farklı gruplarda savaştığını söyledi.

IŞİD’in militan toplamak için önce eski El Kaideciler’e, sonra da ideallerini anlatabileceği kişilere ulaştığını kaydetti.

Yayla’ya göre heyecan arayan insanlar da örgütteki militan sayısının artmasında önemli etken.

Profesör Yayla, IŞİD’in içinde 1200 Türk vatandaşının olduğunu, sınırın iki tarafındakilerin akraba ya da yakın arkadaş olduğunu, bu nedenle geçişlerde karşılıklı yardımın söz konusu olduğunu vurguladı.

Türk IŞİD’cilerin internette çok aktif olduğunu, reklamlarını yaptıklarını belirten Yayla, “Gidenler orda evlendiriliyor, ev veriliyor, çok az sayıda insan ideolojisi için IŞİD’e katılıyor, yüzde 77’si yakınlarının kendilerine ulaştığını, bu nedenle örgüte katıldıklarını belirtiyor” dedi.

Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister’a göre de IŞİD’in günümüzde 25 bin militanı var. Lister, örgütün rahat militan toplamasındaki etkenler arasında rakip militan gruplara üstünlük sağlamasını, devlet olma ideali ve internet dünyasını gösteriyor.

“Örgütün videolarından etkilendiler” diyen Lister, “IŞİD medyası interneti ve görüntüleri iyi kullanıyor, gençler radikallerden heyecanlanıyor, ayrıca Avrupa ve Ortadoğu’ya alternatif bir kimlik sunuyor, tek bir kimlik yok, milyoner de IŞİD’ci olabiliyor, doktora diploması olan da ailece IŞİD’e katılanlar da var” dedi.

Lister, IŞİD ile savaşmanın ve başarılı olmanın önemine vurgu yaptı, bunun örgüte katılımları azaltacağını kaydetti. Uzman ayrıca Ortadoğu ve İslam ülkelerinde çatışmaların azalması gerektiğini vurguladı ve ülkeler arasında daha fazla diyalog olması gerektiğini kaydetti. Charles Lister’a göre ayrıca Türkiye sınırlarında daha fazla önlem almalı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Doçent Anne Speckhard da sosyal hayata dikkat çekti. Fransa’daki saldırıları gerçekleştirenlerin Belçika’nın Molenbek bölgesinden olduğuna dikkat çeken Speckhard, “Molenbek’te işsizlik yüzde 13, işsiz olunca hayat zor, insan kız arkadaş bulma da bile zorlanıyor, ama IŞİD size eş ve ev sağlıyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.