Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi

70 Yaşını Kutlayan Çin’in İlkler Tarihi

Bugün 70’inci yılını kutlayan Çin Halk Cumhuriyeti, 70 yıl boyunca hem siyasi hem ekonomik hem de kültürel anlamda çok önemli bir mesafe aldı. Bugün dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan Çin, tarihi boyunca birçok ilke de imza attı. Bu ilklerden bazıları şöyle:

İlk demiryolu, ilk hızlı tren

13 Haziran 1952’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin tamamen kendi gücüne dayanarak inşa ettiği ilk demiryolu olan Chengdu-Chongqing hattı tamamlandı. Bu demiryolu 30 bin asker ve 100 bin işçi tarafından 2 yıl içinde inşa edildi. 
2017’de ise tamamen Çin tarafından geliştirilen Fuxinghao serisi hızlı trenin hizmete girmesi, Çin’in hızlı tren teknolojisi ve donanımı alanında dünyada geldiği öncü konumu simgeledi. 2018 yılının sonu itibarıyla Çin’de hizmete giren demiryolu uzunluğu 131 bin kilometreye ulaştı.

İlk nükleer denizaltı 1970’de suya indi

Çin tarafından bağımsız olarak araştırılıp geliştirilen ilk nükleer denizaltı 1970 yılında başarıyla suya indirildi. Çin, dünyada nükleer denizaltı aracına sahip olan beşinci ülke oldu. 

İlk atom bombası 1964 yılında denendi

16 Ekim 1964’te Lop Nur çölünde büyük bir ‘mantar bulutu’nun gökyüzüne çıkmasıyla birlikte Çin’in ilk atom bombası testi gerçekleştirildi. Nükleer silahlar ve nükleer atom enerjisi endüstrisinin gelişimi, bir ülkenin bağımsızlığı ve güçlenmesinde büyük bir güvence sağlıyor. Çin halkı, kendi öz gücüne dayanarak atom bombası teknolojisini geliştirdi ve Batı ülkelerinin nükleer tekelini kırdı. 17 Haziran 1967’de Çin’in ilk hidrojen bombası testi de başarılı oldu. Çin hükümeti, Çin’in hiçbir zaman ve hiçbir durumda nükleer silahları ilk kullanan taraf olmayacağı taahhüdünü her fırsatta yineliyor.
 
İlk Kızıl Doğu 1970’te fırlatıldı, bugün sayı 200 oldu
 
24 Nisan 1970’te Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilk uydusu Dongfanghong (Kızıl Doğu) Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nde fırlatıldı. Çin, kendi gücüne dayanarak ürettiği roketle, uydu fırlatan beşinci ülke oldu. 
Aralık 2015’te, karanlık madde parçacıklarının algılanması uydusu Wukong fırlatıldı. Ağustos 2016’da kuantum iletişim özelliklerine sahip ilk uydu uzaya gönderildi. 
Çin’in ilk uydusunun fırlatılmasından bu yana geçen 49 yılda, Çin tarafından geliştirilen ve fırlatılan 200’ü aşkın uydu, yörüngede faaliyet gösteriyor.
 
İlk e-posta 1986’da gönderildi
 
25 Ağustos 1986’da Çin’in ilk uluslararası bilgisayar iletişim hattı tamamlandı ve ilk e-posta o gün gönderildi. Ancak posta Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne bağlı bir bilgisayardaydı ve ulaşmak için her defasında yabancı bir bilgisayara uzaktan giriş yapmak gerekiyordu. 
1988 yılının Ağustos ayında, Çin ilk kez internet üzerinde kendi ağ düğümüne sahip oldu ve uluslararası internete üye oldu. 1994 yılında Çin, internete tamamen işlevsel bir erişim sağladı, ilk web sunucusu oluşturuldu ve ilk web sitesi o zamanlar Asya’daki birkaç web sitesinden biri haline geldi. 
Bugün, Çin’de internet kullanıcılarının sayısı 800 milyonu aştı ve bu kullanıcıların yüzde 72,5’i online ödeme sistemlerinden faydalanıyor. 
Çin, dünyanın en çok internet kullanılan ülkesi haline geldi.
 
İnsansız uzay aracı

20 Kasım 1999’da Çin’in ilk insansız uzay aracı Shenzhou-1 uzaya fırlatıldı. Araç uçuş testini tamamladıktan sonra başarıyla yeryüzüne indi. Bunu izleyen süreçte Shenzhou-2, Shenzhou-3 ve Shenzhou-4 insansız uzay araçları başarıyla test edildi. 
Nihayet 15 Ekim 2003’te Shenzhou-5 insanlı uzay aracı başarıyla fırlatıldı. 
Mevcut durumda Çin kapsamlı bir insanlı uzay sistemi kurarak, ABD ve Rusya’dan sonra insanlı uzay teknolojisine sahip üçüncü ülke konumuna geldi.
 
Keşif uydusu Chang’e, gökyüzüyle tanıştı

Çin mitolojisine göre ay sarayında yaşayan bir tanrıça olan Chang’e’nin adını taşıyan Çin’in ay keşif projesi uydusunun çalışmalarına 2004 yılında başlandı ve ilk ay keşif uydusu 24 Ekim 2007’de uzaya başarıyla gönderildi. 
2010 yılında Chang’e-2 uydusu fırlatıldı ve aydan fotoğraflar alındı. Chang’e-3 keşif aracı 2013 yılında aya yumuşak iniş yaptı. 2019 yılında Chang'e-4 adlı keşif aracı ayın karanlık yüzüne başarıyla indi.
 
İlk uçak gemisi 2017’de suya indi

26 Nisan 2017’de Çin’in ikinci ancak Çin menşeli ilk uçak gemisi suya indirildi. 
36 savaş uçağı taşıyabilen bu uçak gemisinin inşası 26 ayda tamamlandı. Çin böylece, dünyada kendi uçak gemisini inşa edebilen az sayıdaki ülkeden biri haline geldi. 18 Mayıs 2018’de denizde ilk testin gerçekleştirilmesinden bu yana Çin yapımı ilk uçak gemisi toplam altı deneme görevini başarıyla tamamladı ve resmi hizmet sağlama hedefine yaklaştı. 
Çin’in ilk uçak gemisi, eski Sovyetler Birliği yapımı ‘Varyag’ satın alınarak yeniden inşa edilmişti. Bu uçak gemisi 25 Eylül 2012 tarihinde donanmaya teslim edildi. Varyag bugün Liaoning uçak gemisi olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na hizmet veriyor.

İlk kuantum bilgisayar 2017’de geliştirildi

Çin Bilimler Akademisi, 3 Mayıs 2017’de diğer bilgisayarlardan daha hızlı çalışan ilk kuantum bilgisayarın geliştirildiğini duyurdu. Kuantum bilgisayar üzerinde yapılan test sonucuna göre, uluslararası arenada yapılan örnekleme hızı testlerinde alınan sonuçlardan 24 bin kat daha fazla hıza sahip olan söz konusu bilgisayar, insanlık tarihindeki ilk elektronik bilgisayardan 10 kat ve ilk transistor bilgisayardan 100 kat daha hızlı çalışıyor. 
Ağustos 2016’da Çin, dünyanın ilk kuantum uydusunu başarıyla fırlattı. Eylül 2017’de, dünyanın ilk kuantum iletişim hattı Beijing-Shanghai kentleri arasında açıldı.
 
Beidou uydu navigasyon sistemi 2018’de hizmete girdi

Beidou Uydu Navigasyon Sistemi, 27 Aralık 2018’de küresel hizmet sağlamaya başladı. Beidou sistemi, Çin tarafından geliştirilen, bağımsız olarak işletilen, dünyadaki diğer uydu navigasyon sistemleriyle uyumlu bir sistem niteliği taşıyor. 
2000’de ilk Beidou uydusunun fırlatılmasından bu yana, Beidou sistemi kapsamında toplam 46 uydu başarıyla fırlatıldı. Çin’de uydu navigasyonu için yapılan patent başvurusu sayısı toplam 54 bine ulaştı, bu rakamla Çin dünyada ilk sırada bulunuyor.
Çin’de 6 milyondan fazla motorlu taşıt, 30 bin posta ve kargo aracı, 30’dan fazla şehirdeki yaklaşık 80 bin otobüs ile deniz ve nehirler üzerinde 6 bin konumlandırma tesisi Beidou sistemini kullanıyor. Beidou’ya ait yüksek hassasiyetli ürünler 90’dan fazla ülke ve bölgeye ihraç ediliyor.

Anahtar Kelimeler:
çinÇin Halk Cumhuriyeti
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.