Öne Çıkanlar terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu cumhurbaşkanı erdoğan

AB-Batı Balkanlar Zirvesi Yarın Yapılıyor

Avrupa Birliği ile Batı Balkan ülkeleri arasındaki zirve yarın, AB Dönem Başkanlığını yürüten Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleşecek.

AB’nin Batı Balkan ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan zirvenin AB-Batı Balkanlar bağlarına “yeni bir enerji” katması bekleniyor.

Sofya’da yarın yapılacak zirveye AB ülkeleri devlet ve hükümet başkanları katılacak. Ancak İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un ise zirvede bulunmayacağı belirtiliyor. Bunun nedeni olarak da İspanya’nın bağımsız bir ülke olarak tanımadığı Kosova’nın cumhurbaşkanı düzeyinde zirvede temsil edilecek olmasından duyulan “rahatsızlık” gösteriliyor.

Buna karşın Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan diğer 4 AB üyesi olan Yunanistan, Slovakya, Romanya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi liderlerinin ise,  zirvenin önemini dikkate alarak üst düzeyde katılmayı tercih ettikleri belirtiliyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un başkanlık edeceği zirvede 6 Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Kosova ve Sırbistan liderleri hazır bulunacak.

Toplantıya Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da katılacak.

Katılımcılar arasında da Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Bölgesel İşbirliği Konseyi temsilcileri de bulunacak.

GÜVENLİK VE GÖÇ ALANLARINDA YAKIN ÇALIŞMA HEDEFİ

Brüksel’den zirve ile ilgili yapılan açıklamalara göre, toplantıda Batı Balkanların “Avrupa ailesinin bir parçası” olduğu teyit edilirken iki taraf arasında altyapı ile dijital ve insani iletişim alanlarındaki bağların güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Bu arada AB ve Batı Balkan ülkelerinin “güvenlik, göç, jeopolitik gelişmeler ve komşuluk ilişkileri” alanlarında karşılaşılan “meydan okumalar"a karşı daha yakın çalışması isteniyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.