Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor Avrasya Hastanesi İzmir depremi Ferhat Pişmaf Saadet Alpago kimdir

AB Konseyi Başkanlığı Hollanda'ya Geçti

Avrupa Birliği’nde Hollanda'nın AB Konseyi Başkanlığı Dönemi başladı. Hollanda’nın 30 Haziran’a kadar yürüteceği başkanlık döneminde birliği sarsan “mülteci krizi ve güvenlik sorununa” odaklanması bekleniyor. Bu arada, Türkiye ile katılım müzakerelerinde yeni bir başlığın açılması umudu bulunuyor.

1 Ocak itibariyle AB Konseyi Başkanlığını Lüksemburg’dan devre alan Hollanda’nın görevde bulunacağı altı aylık sürede dört “kilit” alana odaklanması öngörülüyor. Bu alanlar “Göç ve uluslararası güvenlik”, “Sağlam finansman ve güçlü euro bölgesi”, “Avrupa, yenilikçi ve istihdam yaratıcı güç” ile “İklim ve enerji politikası” olarak sıralanıyor.

Hollanda Başkanlığı, Türkiye için de önem taşıyor. Mülteci krizine ilişkin olarak AB ile varılan anlaşma uyarınca 14 Aralık tarihinde Brüksel'de düzenlenen Türkiye-AB Hükümetlerarası Konferans sırasında 17 nolu “Ekonomik ve Parasal Politika” başlığı müzakerelere açılmıştı. Böylece Ekim 2005’da resmen başlatılan müzakere sürecinde açılan başlık sayısı 15’e çıktı.

Şimdi de önümüzdeki altı aylık dönemde yeni bir fasıl açılması isteniyor. Bu amaçla Brüksel’deki toplantıya katılan Türk bakanlar, Hollanda  Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile akşam yemeğinde bir araya gelerek sürecin sonraki aşamasına ilişkin görüşmelerde bulunmuşlardı. 

Türk hükümetinin,  AB ile üyelik müzakerelerinde “Enerji”  (15. fasıl), “Yargı ve Temel Haklar” (23. fasıl), “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” (24. fasıl), “Eğitim ve Kültür” (26. fasıl) ile “Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları” (31. fasıl) fasıllarının hızla açılmasını istediği belirtiliyor.

Bu  arada yeni başlıkların açılması açısından Kıbrıs sorununun çözümlenmesi de kritik önem taşıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, hala 23 ve 24 nolu fasıllar gibi başlıkları veto etmeyi sürdürüyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.