Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö abd tüik tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

ABD Basını Trump ve Türkiye'yi Konuşuyor

ABD Başkanı Donald Trump Türkiye’ye karşı sert tutumunu sürdürürken iki ülke arasındaki krizini yoğun biçimde irdeleyen ABD’nin önde gelen gazeteleri,  Ankara’nın Türk lirasını koruma çabaları ve liradaki toparlamaya dikkat çekiyor.  

ABD’nin borsa ve işdünyasının gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye’nin sıkıntı içindeki finansal piyasalarını istikrarlaştırma girişimleri bu hafta bir ölçüde sonuç verdi. Bu da lirada bir toparlamayı tetikledi ama yatırımcılar hala herhangi yeni bir şoka karşı koruma yollarını arıyor” yorumunu yapıyor.

Turk lirasındaki toparlamanın Katar’ın Türkiye’de 15 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurması ve Ankara’da bir dizi önlem alınmasının ardından geldiğine işaret eden gazete, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yabancı yatırımcılarla yaptığı video konferansına da yer verdi. Haberde iki katılımcıya dayanılarak “Berat Albayrak’ın zor koşulları kabul ettiğini bununla birlikte ülkesinin daha güçlü çıkacağı sözünü verdiği” vurgulanıyor.

WSJ, iktisatçıların “Türk ekonomisinin temel zayıflığının” gidirilmesi için önlem alınması gereğine vurgu yaptığını anlattığı haberinde, “Lira, bu yıl ABD dolarına karşı yüzde 35 geriledi. Satış, ABD’nin ABD’li bir pastörün gözaltısı nedeniyle Türkiye’ye yaptırımlar uygulamasından sonra keskin biçimde hızlandı. İki ülke arasındaki gerginlikler, Washington ve Ankara’nın karşılıklı olarak ürünlerine gümrük tarifelerini getirmesinden sonra daha da tırmandı” dedi.

“Yönetim Daha Çok Yaptırım Tehdidi ile Anlaşmazlığı Tırmandırıyor”

Türkiye ile ABD arasındaki krizi yakından izleyen Washington Post’a göre ise Başkan Trump, Perşembe günü ilk defa yönetimin Türkiye’de tutuklu bir Amerikalı pastörın serbest bırakılmasını sağlayacak daha geniş bir anlaşmanın bir parçası olarak İsrail’de gözaltındaki bir Türk vatandaşının salıverilmesine ilişkin müzakerelere yardımcı olduğunu kamuoyunun önünde kabul etti.

Ancak anlaşmanın çökmesinin Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki “gerginliklerin artmasına yol açtığını” belirten gazete, “Trump’ın Perşembe günü yapılan kabine toplantısında Türkiye ile anlaşmazlığı gündeme getirerek Amerikalı Andrew Brunson’ın gözaltısı nedeniyle kısa bir süre önce üst düzey Türk liderlerine getirilen yaptırımlar konusunda bir güncellemeyi talep etti” diye yazdı.

WPost haberinde, “Yönetimin Perşembe günü yaptığı daha çok yaptırım tehdidi, anlaşmazlığı tırmandırıyor” yorumunu yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.