Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd tesk adana yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

ABD ile Türkiye'nin mutabakata vardığı

NEW YORK(ANKA) – IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakata ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. New York Times Gazetesi, Amerikan uçakları, Suriyeli isyancılar ve Türk kuvvetlerinin  IŞİD’in Suriye’nin Kuzey’deki bir şeritten çıkarılması için birlikte çalışmalarını öngören bir “plan” üzerinde genel olarak mutabakata vardıklarını duyururken gazeteye konuşan üst düzey ABD’li yetkili, “Amaç, Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca IŞİD’ten arındırılmış bir bölge oluşturmak ve Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca daha çok güvenlik ve istikrar sağlamaktır” şeklinde konuştu.

New York Times, Türk ve ABD’li yetkililere dayanarak “Türkiye ve ABD, Amerikan savaş uçakları, Suriyeli isyancılar ve Türk kuvvetlerinin, Suriye’nin kuzeyindeki Türk sınırı boyunda İslam Devleti’ni temizlemeyi öngören bir plan konusunda genel hatlarla anlaşmaya vardı” dediği haberinde planla “iki ülkenin yetkililerinin İslam Devleti’nden arındırılmış bölge olarak adlandırdıkları ve Türklerin de yerlerinden edinilen Suriyeliler için ‘güvenli bir bölge’ olabileceğini söyledikleri bir  bölgenin oluşturulmasının” öngörüldüğünü anlatıyor.

-“PLANIN DETAYLARI HENÜZ KESİNLEŞMEDİ”-

“Birçok detay henüz belirlenmemiş olsa da planın Amerika ve Türkiye’nin Suriye’deki İslam Devleti militanlarına karşı askeri eylemlerini önemli ölçüde yoğunlaştıracağını” söyleyen gazete, söz konusu “planın”,  görüşmelere ilişkin bilgilendirilen üst düzey dört ABD’li yetkili tarafından anlatıldığını belirtikten sonra “Detaylar henüz kesinleştirilmedi“ diyen “Üst düzey bir Obama Yönetimi yetkilisi”nin “Hedef, IŞİD’den arındırılmış bir bölge kurmak ve Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca daha çok güvenlik ve istikrar sağlamaktır” dedi.

Gazete, planın bazı meydan okumalarla karşı karşı olduğunu belirtirken de Türkiye ve Suriyeli isyancıların “birinci önceliği” olarak Esad’ı yenmeyi gördüklerine dikkat çektiği haberinde buna rağmen IŞİD’in geçen hafta Türk topraklarında ilk öldürücü saldırıyı gerçekleştirmesinin ardından Türkiye’nin IŞİD’e karşı çabalarını “tırmandırdığına” dikkat çekiyor.

-“PLAN ESAD’A KARŞI DEĞİL, GÜVENLİ BÖLGE İSE ANLAŞMANIN YAN ÜRÜNÜ OLABİLİR”-

NYT, eğit-donat programına vurgu yaparak Suriyeli isyancıların katkısı konusundaki soru işaretlerinin bulunduğunu belirttiği haberinde Türk yetkilileri ve Suriyeli muhalefet liderlerinin, mutabakatı uzun bir süredir “Esad’a karşı” istedikleri uçuşa yasak bölge talebini tam karşılamadığını söylediklerini anlattıktan sonra “Ancak Amerikalı yetkililer, planın Esad’a yönelik olmadığını söylüyorlar. Aynı zamanda aslında fiili bir güvenli bölge planın bir yan ürünü olabilirse de resmi bir  uçuşa yasak bölgenin ise anlaşmanın bir parçası olmadığını da ifade ediyorlar” diye yazıyor.

-“İDDİALI” ASKERİ HEDEFE YÖNELİK OPERASYONUN AYRINTILARI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR-

Ancak, ABD’li yetkililerin “Türklerin ve Amerikalıların, Halep kentinin doğusu ile Fırat Nehri arasındaki bir bölgenin İslam Devleti militanlarından temizlenmesine yönelik bir operasyonun ayrıntıları üzerinde anlaşmaya varılması için çalıştıklarını“ söylediklerini de anlatan gazete, “Bu çok iddialı bir askeri hedef çünkü İslam Devleti için çok büyük stratejik ve sembolik değeri olan ve Suriyeli helikopterlerin düzenli olarak bombaladığı bölgeleri içerebilir” diyor.

-“PLAN, TÜRK KARA KUVVETLERİNİN SURİYE’YE GİRMESİ ÖNGÖRÜLMÜYOR”-

NYT’ya göre, ABD’li yetkiler ayrıca “kurulacak tampon bölgeinin derinliğinin henüz kararlaştırılmamış önemli operasyonel detaylardan biri olduğunu” vurguladığı haberini, “Plan, Türk kara kuvvetlerinin Suriye’ye girmesini öngörmüyor ancak uzun menzilli topların sınırın öteki tarafında kullanılabilir” sözleriyle noktalanıyor. (ANKA)

(CN/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.