Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank

ABD Körfez Diplomasisine Hız Verdi

G20 Zirvesi için Hamburg’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump’un körfez krizini Alman Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü bildirilirken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un da Kuveyt’i ziyaret edeceği açıklandı.

Trump Yönetimi, Körfez krizini giderme çabalarını yoğunlaştırdı. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Perşembe günü Kuveytli mevkidaşı Halid bin Muhammed El Attiyah ile bir telefon görüşmesi yaptı.  
El Cezire İngilizce’ye göre, görüşme sırasında Attiyah, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah’ın anlaşmazlığın yapıcı diyalog yoluyla çözümü için yaptığı çabaya, Katar’ın desteğini teyid etti. Attiyah, ABD’nin bölgesel istikrarı desteklemeye yönelik tutumunu ve iki ülkenin terörle mücadelede yaptığı işbirliğini takdir ettiğini de ifade etti.

Tillerson Da Gidecek

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın da Körfez krizini çözmeye yönelik çabaları görüşmek üzere Pazartesi günü Kuveyt’e gideceği bildirildi. Kuveyt’te krize arabulculuk yapan yetkililerle bir araya gelecek olan Tillerson, Kuveyt’e gitmeden önce 9-10 Temmuz günlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek.
ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert de, Körfez krizinin “aylarca” sürebileceği ve “artabileceği” uyarısını yaptığı açıklamalarında, “Katar ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasındaki durum nedeniyle hala çok kaygılıyız” ifadelerini kullandı.

Lavrov-Şükrü Görüşmesi

Öte yandan, Rusya da Körfez krizinin çözümüne yönelik çabalarını sürdürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Katar’la ilişkileri kesen ülkelerden Mısır’ın Dışişleri Bakanı Samih Şükrü ile bir telefon görüşmesini yaptı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Şükrü görüşmede, ülkesinin Katar’ın “teröre verdiği desteği” reddettiğini söyledi.

Körfez Ülkelerinden Ortak Açıklama

Bu arada, Körfez krizi tarafları meydan okumayı sürdürüyor. İngiliz Times gazetesine konuşan Katar Maliye Bakanı Ali Şerif El-Emadi, Katar’ın tehdit edilemeyecek kadar zengin bir ülke olduğunu belirtti.
Katar’a abluka uygulamaya devam eden  Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada ise Katar, Körfez bölgesinin güvenliliğini ve istikrarını sabote etmeye ve baltalamaya çalışmaya devam etmekle suçlandı. Açıklamada, “Dört ülkenin haklarını, güvenliğini ve istikrarını korumak amacıyla tüm siyasi, ekonomik ve hukuki önlemler, uygun görülen şekil ve zamanda alınacak” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.