ABD’li Medya Soruyor: Suriye’ye Füze Baskının Gerçek Etkiler Ne Olacak?

ABD’nin İngiltere ve Fransa ile Cumartesi günü Suriye’ye düzenlediği füze saldırısının ardından ABD’li medya, operasyonun etkilerinin ne olacağı sorusuna yanıt ararken operasyonun “gerçek etkisinin Moskova-Batı ilişkisinde hissedileceğini” düşünüyor.  

CNN İnternational, “bir haftalık gerilimin” ardından ABD ve müttefiklerinin Suriye rejimine ait tesislere gerçekleştirdiği füze saldırısını  oldukça sınırlı olarak görüyor ve baskınların amacının Esad rejimini kimyasal silahları kullanmaktan caydırmaya yönelik olsa da “Gerçek etki, Moskova ile Batı arasında çöken ilişki üzerinde hissedilecek” diyor.

Geniş analizde 7 Nisan’da Duma’da olup biletenlerin ABD-Rus ilişkilerini “onlarca yılın en düşük düzeyine süreklediği” yorumunu yapan CNN İnternational, her iki tarafın kullandığı söylem için ise “melodramatik, sorumsuzca" gibi nitelemeleri yapıyor. 

“DAHA GENİŞ BİR İHTİLAF RİSKİ”

ABD Başkan Donald Trump’ın Moskova ile “çalışma ilişkisi umudundan tamemen vazgeçtiği” gibi göründüğünün ifade edildiği analizde, geçen yıldaki operasyonla kıyasla bu defa daha çok caydırıcılıktan yana bir tercih yapıldığının belirtildikten sonra “Ancak tırmanma, daha geniş bir ihtilaf riski beraberle getiriyor” deniliyor ve Rusların özellikle bu riski  vurgulamaya özen gösterdiğinin altı çiziliyor.

CNN İnternational, bundan sonra ne olacağına ilişkin olarak da hem Washington hem de Rusya’nın Suriye’de aralarında doğrudan bir çatışmanın “hızla tırmanabileceği”nin farkında oldukları için bunu engellemek için adım atacaklarını belirtirken “Ancak Rusya, sessizce Suriye’deki vekilleri ve müttefiklerini Fırat’ın doğusunda ve Irak-Suriye sınırındaki ABD güçlerine saldırmaya cesaretlendirebilir” yorumunu da yapıyor.

“Oynaklık devam edersen kesin bir şey var. Bu da ABD ve müttefiklerinin baskınları, Suriye’de sahadaki askeri durumda en ufak değişiklik yaratmayacağıdır” uyarısı yapılıyor. Bu çerçevede 2017 yılında gerçekleştirilen baskınlar Esad rejminin hava gücünün yüzde 20’sini yok etse de  o zamandan beri isyancıların “zemin kaybettiğine”, son iki yılda Rusya ve İran tarafından güçlendirilen Esad rejiminin isyancı bölgelerini ardarda aldığına dikkat çekiliyor.

“TÜRKİYE KÜRTLERE KARŞI DAHA DA İLERLEMEYE ÇALIŞACAK”

Analizde füze baskınları, Suriye’deki stratejik dengeyi etkilemezken zaten hiç de parlak görülmeyen BM gözetimindeki barış sürecini daha da geciktireceği savunulduktan sonra şu savları dile getiriliyor:

“Rusya, rejime olan desteğini ikiye katlayacak. İranli milisler, İsrail’e saldırma fırsatlarını kollayacak, Türkiye ise , Kürtlere karşı daha da ilerleme kaydetmeye çalışacak. Başlıca kentler ise Esad rejiminin kontrolünde olmaya sürdürecek ancak ayakta kalmak için Moskova ve Tahran’a bağımlı olmaya devam edecek.”(

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.