Öne Çıkanlar Ebru Gündeş Ambulans Şoförü ankara istanbul e-5 Avrupa İçerisinde En Hızlı Büyüyen Sektördür 18 ekim mhp grup toplantısı Diş Mesleki Yeterlilik Belgesi Aranan 40 Meslek meclis başkanı laiklik açıklamaları yeşil türbe ambulans ted meclis

Alman Basını: Türkiye'ye F-35 Satışında Abd'den Yeni Engel Hazırlığı

ABD Kongresi’nde, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satılmasını engellemek için yeni bir adım atılması dikkat çekti.

ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi’ninTürkiye’ye F-35 uçakları satışını durdurmak için yeni bir tasarı onayladığını duyuran Alman medyası, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) Senato’ya sunulacak versiyonunda, Türkiye’ye F-35 uçaklarının satışının engellenmesine yönelik maddeler yer aldığının altını çizdi.

ENGELLEMENİN GEREKÇELERİ

DW haberine göre Demokrat Partili Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis tarafından hazırlanan taslak metinde, satışın engellenmesine gerekçe olarak 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili olduğu suçlamasıyla Türkiye'de yargılaması devam eden ABD'li papaz Andrew Brunson'ın tutukluluğunun sürmesi ve Ankara'nın Rusya'dan satın alacağı S-400 füzeleri gösterildiği belirtiliyor.

Shaheen'in ofisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hassas bir konumda olan F-35 uçaklarını ve teknolojisini, tam da bu uçakları düşürmek için tasarlanan Rus hava savunma sistemlerini satın alan bir devlete verme konusunda büyük bir tereddüt bulunuyor" dedi. Senatörün ofisi, Rusya'dan bu tip sistemlerin alınmasının ABD yasalarınca yaptırım uygulanmasına olanak tanıdığını da kaydetti.

Haberde, NDAA'in, ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki versiyonunun da Perşembe günü 66 oya karşı 351 oyla onaylandığına işaret edilerek, Senato'ya sunulacak komite versiyonunun da onaylanmasının ardından Kongre'deki her iki kanadın bir araya gelerek iki farklı metin üzerinde uzlaşıp tasarıyı tek metne indireceği bilgisine yer verildi.

TRUMP NE YAPACAK?

“Komitenin Senato'ya sunacağı metin üzerinde değişiklik yapılma ihtimali olduğu gibi, Senato ve Temsilciler Meclisi'nin ortak bir şekilde hazırlayacağı metin üzerinde uzun pazarlıkların yürütülmesi de olası” denilen haberde, tasarının ABD Kongresi'nde son haline getirildikten sonra Başkan Donald Trump'ın onayına sunulacağı anımsatıldı.

DW, “En son aşamada da Başkan Trump'ın önünde iki seçenek bulunuyor; Başkanın imzası ile NDAA yasalaşabilir ya da veto edilerek tekrar görüşülmek üzere Kongre'ye geri gönderilebilir” dedi.

ABD Kongresi'ndeki gelişmeler üzerine Ankara’dan gösterilen tepki ve yapılan uyarıların da aktarıldığı haberde, Türkiye’nin ileri teknolojiyle üretilen ve radara yakalanmayan 100 adet F-35 tipi savaş uçağı satın almayı planladığı anımsatıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.