Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Koca Dünya bugünün gündemi HAVA HAREKATI türk silahlı kuvvetleri süt ihracat tsk

Alman Medyası: Türkiye seçime şiddetin gölgesinde gidiyor

BERLİN(ANKA) – Türkiye’de son birkaç gündür 30'u aşkın güvenlik görevlisinin hayatını kaybetmesi ile başlayan toplumsal gerilim, 1 Kasım seçimlerine gidilen yolda nasıl bir etki yaratacağı merak ediliyor. Alman medyasında “Türkiye, son birkaç gündür şiddet eylemleri ve sokağa taşan toplumsal gerilimin pençesinde” gibi yorumlara yer veriliyor ve yaratılan “kaotik iklim”e vurgu yapılıyor.

Deutsche Welle, “Türkiye, son birkaç gündür şiddet eylemleri ve sokağa taşan toplumsal gerilimin pençesinde. 90'lı yıllarda kırsal ve dağlık alanlarda gerçekleşen Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki çatışmalar, 7 Haziran seçimleri sonrasında kent ve ilçe merkezlerine sıçramış durumda” dedi.

Bu çerçevede çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatlarını kaybettiği Dağlıca ve Iğdır saldırılarına ve Cizre’de Cuma gününden beri uygulanan sokağa çıkma yasağına vurgu yapan DW, “Tüm bu gelişmeler, hızla 1 Kasım’daki seçimlere hazırlanan ülkede kaotik bir iklim yaratmış durumda” yorumunu yaptıktan sonra şöyle devam ediyor:

“İktidara yakın kesimler bir yandan ülkenin en büyük gazetesi olan Hürriyet gazetesine taşlı sopalı saldırıda bulunurken, ülkenin batısındaki Kürtlere yönelik ise linç girişimleri yaşanıyor. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 oy ile Meclis’e giren Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik saldırılar da durmak bilmiyor. Iğdır saldırısının ardından 8 Eylül gecesi HDP'nin Ankara'daki Genel Merkezi protestocular tarafından saldırıya uğradı. Binanın 2 katı yakıldı ve kullanılamaz hale getirildi.”

AKP, CHP ve MHP’den gelen açıklamaların ise sokağın tansiyonunu düşürmeye yetmediğini söyleyen DWelle, haberinde “Peki 90’larda kırsal alanlar ve dağlarda devlet güçleri ile savaşan PKK neden şiddet eylemlerini kent merkezlerine kaydırdı?” sorusuna da yanıt aradı.

Haberde “Uzmanlara göre, şehirlere bomba ve silah depolayarak özellikle gençler üzerinden şiddet eylemleri organize eden PKK, bundan böyle dağlarda asker ile çatışmak yerine kentlerdeki güvenlik güçlerini hedef alacak” deniliyor.  

 “Arap Baharı örnek oldu” gibi görüşlerine de yer verildiği haberde bir uzmanın “PKK'nin yeni dönem taktiklerinin son yıllarda Irak ve Suriye’de yaşananların etkisiyle şekillendiği değerlendirmesi de aktarılıyor.

-“SOKAĞA TAŞAN ÖFKE PATLAMALARI”-

DW, haberinde ayrıca “Öte yandan PKK ile Türk güvenlik güçleri arasındaki çatışmanın genişlemesi ve giderek artan asker cenazeleri, Türkiye’nin batısında sokağa taşan öfke patlamalarını da beraberinde getiriyor. Peki ülkenin doğusunda kanlı çatışmalar yaşanırken, batıda ortaya çıkan toplumsal linç atmosferi karşısında 1 Kasım’da sandığa gitmek mümkün olacak mı?” sorusunu soruyor.

“Türkiye seçime şiddetin gölgesinde gidiyor” görüşlerine de yer veren DW, diğer bir uzmanın “Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı kent ve ilçelerde seçim güvenliğini sağlamanın şu an için imkansız olduğu, seçmenlerin siyasal tercihlerinin sandığa yansımasının böylesi bir çatışma ortamında mümkün olamayacağı anda, yine de tüm olumsuz koşullara rağmen seçimlerin yapılacağı” değerlendirmesine dikkat çekiyor.

DWelle’ye göre “Türkiye siyasi tarihinde daha önce hiç seçim ertelenmedi. Eğer 1 Kasım seçimleri ertelenirse, bu Kürt sorunu ve PKK’nin sistemi kilitleyecek güce ulaştığının kabulü anlamına gelir” diye düşünülüyor.  (ANKA)

(CN/AYÇ) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.