Alman Siyasilerinden Ankara’nın Seyahat Uyarısına Tepki

Türkiye’nin Almanya’daki genel seçim öncesi yayımladığı seyahat uyarısına Alman siyasilerinden sert tepki geldi. Sosyal Demokrat Parti'nin Başbakan adayı Martin Schulz, “Almanya, Türkiye’den böyle bir aşağılamayı kabul edecek ülke değil”  derken uyarıyı eleştiren CDU Genel Sekreteri Peter Tauber ise, “Almanya, Türkiye karşıtı değil” ifadelerini de kullandı.

DWelle İngilizce, seyahat uyarısını duyurduğu haberinde uyarının “NATO müttefikleri arasındaki ilişkilerin kötüleştiği bir arada geldiğine” dikkat çekti. Haberde “Türkiye,  Almanya’yı,  Berlin’e gönderilen dosyalara yanıt vermediği ve 2016 yılındaki darbe girişiminde onaydıkları iddia edilen rol nedeniyle Türk makamlarınca istenen zanlıları teslim etmediği için  teröristlere yardım etmekle suçladı” denildi. 

Haberde önde gelen Alman siyasilerinin tepkilerine de yer verildi. Bu ay Almanya’da yapılacak genel seçimde, koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti’nin Başbakan adayı olarak yarışan Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz, Ankara’nın seyahat uyarısını, “Almanya, Türkiye’den böyle bir aşağılamayı kabul edecek ülke değil”  sözleriyle eleştirdi. Martin Schulz, “Türkiye ile Almanya arasındaki ilişki, Ankara’daki hükümetin açıkça ve sistematik biçimde yürütmeye çabaladığı  şekilde gelişmemeli” şeklinde konuştu.

Bu arada, koalisyonun büyük ortağı Hrıstiyan Demokrat CDU’nun Genel Sekreteri Peter Tauber ise, seyahat uyarısına Twitter üzerinde tepki gösterdi. “Almanya, Türkiye karşıtı değil” mesajını veren Tauben, her yerde ifade özgürlüğü için mücadele ettiklerini savundu. Tauber, “Erdoğan, oradaki halkı Almanya’ya seyahat konusunda. özgürlük, adalet ve açık görüşlülüğünün bir ülkeyi nasıl güçlendirdiğini görmemesi için mi uyarıyor acaba?” savlarını dile getirdi.
DW İngilizce haberinde ayrıca Almanya’nın AB’ye Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılması çağrısında bulunduğunu anımsatarak, “Ancak AB Dışişleri Bakanları Cuma günü düzenlenen bir toplantıda fikri umursamadı ve onun yerine diyalog gereğine vurgu yaptı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.