Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Almanya, ABD Büyükelçisine Kızdı

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell’in Avrupa'daki sağcı hükümetleri ve siyasetçileri güçlendirmek için çalışacağı ifadeleriyle yarattığı tartışma sürerken Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, başka bir ülkenin iç işlerine karışmakla suçlanan Grenell’den sözlerine açıklık getirmesini isteyecek.

Berlin'deki görevine kısa süre önce başlayan Richard Grenell'in ABD medyasıyla yaptığı mülakat sırasında  Avrupa'daki sağcı hükümetleri ve siyasetçileri güçlendirmeyi kendisine görev edindiğini söyledi. Grenell ayrıca Almanya’nın kısıtlı savunma harcamaları nedeniyle caydırıcı bir orduya sahip olmadığını savundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise Berlin'deki büyükelçilik görevine atanma süreci resmen geçen ay tamamlanan Grenell'in Çarşamba günü Bakanlığa yapacağı ilk ziyaret sırasında söz konusu röportajdaki ifadelerinin de ele alınacağını açıkladı.

DW Türkçe’ye göre, Bakanlık Sözcüsü Christofer Burger, bu ziyaretin Grenell'in "açıklamalarının nasıl anlaşılmasını istediğini ifade etme" konusunda da bir fırsat olacağını söyledi.

SCHULZ: "GRENELL'İN SÖZLERİ KABUL EDİLEMEZ, GÖREV ALINMALI"

İktidardaki koalisyonun ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) parlamento grubu başkan vekili Rolf Mützenich, konunun bir an önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ele alınması gerektiğini söyledi.

Mützenich, "ABD'li büyükelçi, kendini düpedüz sağ muhafazakâr dünya hareketinin bir uzantısı olarak görüyor" derken Grenell'in diplomatların başka bir ülkenin iç işlerine karışmaması gerektiğini, 1961 Viyana Sözleşmesi'ni de ihlal ettiğini belirtti.

Sosyal Demokratların eski lideri Martin Schulz da ABD'li büyükelçinin sözlerinin "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Grenell'in görevden alınması için çağrıda bulunan Schult "Bu adamın yaptığı, uluslararası diplomaside daha önce duyulmamış bir şey" eleştirisini yaptı.  

DW ise “Grenell daha önce de ABD'nin Tahran'la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'da iş yapan Alman şirketlerinin bu ülkeden ayrılması gerektiği yönündeki sözleri nedeniyle tartışma yaratmıştı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.