Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye yunanistan vakıfbank abd ANTALYA merkez bankası

Almanya’da İşsizlik Oranı İlk Kez Yüzde 5’in Altında

Başbakan Angela Merkel’in 2021 yılında görevinden ayrılma kararının yoğun biçimde konuşulduğu Almanya’da işsizlik oranı ilk kez yüzde 5’in altına düştü. Alman basını ise,  “Artık en önemli sorun işsizlik değil, uzman işgücü açığı” diyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, işsiz sayısının birleşme sonrasındaki en düşük orana gerilediğine dikkat çekerken, “En önemli problem artık işsizlik değil, uzman işgücü açığından kaynaklanıyor. Hizmetler sektörünün birçok branşında açık kadrolara eleman bulunamıyor. Federal hükümet maalesef sıkıntının giderilmesine yeterli katkıda bulunmuyor” diye yazıyor.

Aksine 63 yaşında emekli olma ve yarı zamanlı çalışma imkanının iş piyasasından çekilmeyi kolaylaştırdığına işaret eden gazete, “Oysa hükümetin, çocuk bakım hizmetlerini arttırıp, annelerin tam gün çalışabilmesini sağlaması ve vasıflı işgücü açığını kapatmak için gerekli göç yasasını bir an önce çıkarması gerekirdi” eleştirisinde bulunuyor.

Dw Türkçe’ye göre,  Frankfurter Rundschau gazetesi ise işsizlikteki düşüşün yarattığı fırsatları değerlendirmek gerektiğini belirttiği yorumunda, “Alman istihdam piyasası canlanıyor. Bu durum bütün iş bulup çalışabilenler için iyi bir haber sayılmaz” diyor.

Yorumda, “İşverenin işsizler ordusundan kendine eleman seçememesi aynı zamanda, ücret ve çalışma şartlarında düzeltme yapmak için fırsattır. Ancak, düşük ücretli işler ortadan kalkmadı, yaşlıların iş bulması kolaylaşmadı, uzun süreli işsizlerin sayısı da azalmadı” görüşünün dile getirildikten sonra şöyle devam ediliyor:

“Hükümeti önemli görevler bekliyor. Berlin eyalet yönetiminin işsizlere uygulanan yaptırımların yumuşatılması için girişimde bulunması olumlu bir gelişmedir. Sosyal Demokrat Parti (SPD) federal düzeyde yeniden ayağa kalkmak istiyorsa, bu girişimi koalisyon ortağı ile anlaşmazlığa düşme fırsatı olarak kullanmalıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.