Öne Çıkanlar Afrin İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin ak parti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener A Milli Kadın Voleybol Takımı Akşener ABD Başkanı Donald Trump İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediyesi Hakkari

AP, Salı Günü Suriye Ve Türkiye’de Tutuklu İki Yunan Askerini Ele Alacak

Avrupa Parlamentosu, bu haftaki gündeminde Türkiye’yi yakından ilgilendiren maddeler dikkat çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Avrupa’nın Geleceği”ni irdeleyeceği Salı günkü oturumlarda göç ve mülteciler, Suriye'deki son gelişmeler ile Türkiye’de tutuklu iki Yunan askeri meselesi de  ele alınacak.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu 16-19 Nisan günlerinde yapacağı oturumlarda Türkiye açısından önem taşıyan konular görüşülecek. Salı günü tartışılacak gündem maddeleri arasında iç ve dış politika kararları ile yankı bulan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılacağı “Avrupa’nın Geleceği” konulu oturum bulunuyor.

Sabah saatlerinde yapılacak oturum sırasında Macron’un Fransa’nın ABD ve İngiltere ile Suriye rejimine ait tesislerine düzenlediği füze baskınlarına değinmesi olasılığı büyük gibi görülüyor ve bu çerçevede dile getireceği hususlar merakla bekleniyor.

MÜLTECİLER

Salı günü öğleden sonra ise  “güvenli ve düzenli göç ile mülteciler” konusundaki BM mutabakatları tartışılacak. Oturum sırasında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Dış İşleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini söz alacak. 

Avrupa'ya göç ve mülteci akınlarını azaltmak amacıyla AB ile Türkiye arasında yapılan Mülteci Anlaşması'nın uygulaması ve bu çerçevede konuların da gündeme gelmesi beklentisi de var.

SURİYE’DEKİ DURUM

AP Genel Kurulu, Salı günü öğleden sonra Suriye’nin Duma kentinde gerçekleştirildiği belirtilen kimyasal saldırı ile buna misilleme olarak ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye rejimine ait bazı tesisleri hedef alan füze saldırısının çok ağırlıklı bir konu olacağı düşünülüyor.

Federica Mogherini’nin de yapacağı konuşmada Avrupa Komisyonu’nun Suriye ile ilgili görüş ve önerilerini aktaracağı oturum sırasında AP parlamenterlerinin üçlü operasyona ilişkin lehte veya aleyhte takınacağı tutumlar da merakla beklenen konular arasında.

İKİ YUNAN ASKERİ MESELESİ

AP Genel Kurulu'nun,  17 Nisan gündem maddelerinden olan Rusya’daki durumu ile Kore yarımadasındaki barış olasılığının da tartıştıktan sonra  da Mart başında Türkiye’nin askeri yasak bölgesine girdikten sonra tutuklanan iki Yunan askeri meselesi üzerinde duracak.

Gündemde, “Türkiye’de gözaltına alınıp tutuklanan iki Yunan askeri vakasında insan hakları ve hukuk üstünlüğü ihlalleri” başlıklı bir madde ile yer verilen iki Yunan askerine ilişkin görüşmeler sırasında Genel Kurul'da Yunanistan’ın argümanlarını destekleyici bir hava oluşması olasılığı yüksek görünüyor.

İyi Yunan askerine ilişkin AB’nin görüşleri yine Federica Mogheri tarafından dile getirileceği bildiriliyor. Mart ayında yapılan AB Zirvesi’ne ilişkin sonuç bildirgesinde Türkiye'nin Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki faaliyetler "yasa dışı” olarak nitelenerek kınanmıştı. AB liderleri de, Türkiye'deki AB vatandaşlarının tutukluluklarından duydukları "ciddi endişeyi" dile getirken aralarında iki Yunan askerinin de bulunduğu kişilerle ilgili konuların AB üyesi devletlerle kurulacak diyalogla çözülmesi için çağrıda bulunmuştu.

TASARI 19 NİSAN’DA OYLANACAK

Bu arada, Türkiye’nin de gündeme geldiği AB Konseyi’nin 22-23 Mart tarihlerindeki zirve toplantısı ve AB Bütçesi’nin de ağırlıklı maddeleri arasında bulunduğu AP Genel Kurulu’nun iki Yunan askerine ilişkin karar tasarısını ise Perşembe günü oyalaması öngörülüyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.