Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı

Arap Ülkeleri Talebi: Türk Üssü Kapatılsın

Körfez krizinde dikkat çeken bir gelişme oldu. Katar ile diplomatik ilişkileri kesen ve bu ülkeye abluka uygulayan aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu Arap ülkelerinin talep listesinin, Katar’a iletildiği belirtiliyor. Bu arada, 13 maddeden oluştuğu belirtilen listede talepler arasında Katar’daki "Türk askeri üssünün kapatılması"nın da yer aldığı öne sürülüyor.

Doha merkezi El Cezire İngilizce, “Katar’ın komşuları, ‘talep listesini açıkladı’” başlıklı haberinde kaynaklara dayanarak Körfez krizinde arabuluculuk yapan “Kuveyt, Katar’a ekonomik ablukayı empoze eden Körfez ülkelerinin talep listesini iletti” dedi.

Haberde, “Liste, ne Katar ne de Kuveyt tarafında onaylanmadı. Katar’ı izole eden ülkeler, taleplerini kamuya henüz açıklamadılar” ifadeleri de kullanıldı.
Bu arada, Russia Today, Twitter üzerinden “Suudi Arabistan ve müttefikler, Katar’dan Türk üssü ve El Cezire’yi kapatmasını ve daha fazlasının 10 gün içinde yapılmasını talep ediyorlar”  dedi.
Russia Today’nın yer verdiği  listenin ilk maddesinde Katar’dan İran ile ilişkilerinin düzeyinin düşürülmesi, bu ülkeyle işbirliği ve ticaretin azaltılması isteniyor. Listenin ikinci maddesinde ise “Kısa bir süre önce tesis edilen Türk üssünün kapatılması, Katar içerisinde Türk ordusu ile işbirliğine son verilmesi” taleplerine yer veriliyor.

Diğer taleplerin arasında da Katar’ın “Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Nusra, El Kaide ve Hizbullah” gibi örgütlerle bağlarını kesmesini, listeyi ileten ülkelerce aranan “teröristleri teslim etmesini”, başka ülkelerin “içişlerine müdahalesine” son vermesi ve son yıllarda izlediği politikaların “kurbanlarına tazminat” ödenmesi bulunuyor.

Katar merkezli El Cezire televizyonunun kapatılması, Yemen'de hükümete karşı savaşan Şii Husilere mali desteğin kesilmesi de dikkat çeken taleplerden bazıları.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.