Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Atilla Davasında ‘Karar Günü’

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delmek gibi suçlamalarla New York’ta tutuklu yargılandığı davada suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Hakan Atilla’ya verilecek cezanın belirleneceği duruşma yarın yapılacak.

Davanın görüldüğü New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yaklaşık beş hafta süren duruşmaların sonunda 12 kişilik jüri heyeti, Hakan Atilla’ya, isnat edilen altı ayrı suçlamanın beşinden suçlu olduğuna karar vermişti. Yarın yapılacak karar duruşmasında ise Atilla’ya verilecek hapis cezası belirlenecek.

Yargı sürecinde İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın savcılık adına itirafçı tanık olarak duruşmalarda ifade verdiğine dikkat çekiliyor.

HAKİMİN TALİMATI: ATİLLA DURUŞMAYA TAKIM ELBİSE İLE ÇIKACAK

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) göre, Hakim Richard Berman, yayınladığı yazılı emrinde, Çarşamba günü yapılacak karar duruşmasında karşısına çıkacak Atilla’ya, cezaevi yönetiminin takım elbise sağlamasını istedi. Berman’ın, MCC Cezaevi yönetimine gönderdiği yazılı emrinde, Çarşamba günü sabah 10.00’da karar duruşması yapılacak Hakan Atilla’ya, bir takım elbise, bir gömlek, bir kravat, bir çift çorap, bir çift ayakkabı ve deri bir kemer sağlanmasını istediği belirtiliyor.

Bu arada, ABD Yönetimi’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi üzerine İran’a uygulayacağı sert yaptırımların davayı nasıl etkileyeceği de merak ediliyor.

VOA, “ABD’nin İran’a yaptırım uygulama kararı sonrasında gözler yeniden Rıza Sarraf ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklu olarak yargılandığı soruşturmaya çevrildi” derken, “İran’a yönelik yeniden yaptırım uygulanma kararı Atilla’yı nasıl etkileyecek?” sorusuna da yanıt arıyor.

Haberde Hakim Richard Berman’ın, Atilla’ya vereceği ceza öncesinde, savcılıktan ABD’nin İran yaptırımlarıyla ilgili daha önce yürürlüğe koyduğu ve daha sonra uygulamadan kaldırdığı kararlarla ilgili detaylı bilgi istediği anımsatıldıktan sonra, “Hukukçular, Atilla’ya isnat edilen suçların, yaptırımların uygulanmadığı zaman diliminde işlendiğini belirterek, İran’a yönelik yaptırımların o dönem kaldırılmasının hakimin kararı sırasında hafifletici bir neden olduğuna işaret etmişlerdi” bilgilerine yer veriliyor. 

İRAN KARARINDAN ATİLLA'NIN DURUMU NASIL ETKİLENECEK?

VOA’ya konuşan New York Barosu avukatı ve dava sürecini yakından izleyen Arda Beşkardeş ise Başkan Donald Trump’ın İran’a yönelik yaptırımların yeniden başlatılması konusundaki kararının Sarraf soruşturmasını daha da derinleştirebileceğini ve karar duruşmasında hakim karşısına çıkacak olan Atilla’nın durumunu da olumsuz olarak etkileyeceğini öne sürdü.

Avukat, Arda Beşkardeş, “Başkan Trump’ın aldığı son kararıyla İran’a yönelik geçmişteki aynı yaptırımlar yeniden geldi. Bu nedenle de savcılık, ‘Bu yaptırımlar her zaman gerekliydi, kısa bir süre kaldırıldı, ama şimdi doğru yolu bulduk’ gibi bir şey diyecekler” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.