Öne Çıkanlar istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı 16 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti

Atina Makedonya’nın NATO Üyeliği İçin Mektup Hazırladı

Yunanistan hükümetinin, Makedonya’nın isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesine ilişkin anlaşmanın bu ülkenin parlamentosunca onaylanmasının ardından NATO’ya gönderilmek üzerine bir mektup hazırladığı, mektupta Makedonya’nın NATO’ya katılabilmesi için yerine getirmesi “gereken” koşulların dile getirildiği bildiriliyor.

Ta Nea’ya göre, Atina, geçtiğimiz Pazar günü Makedonya hükümeti ile imzalanan anlaşmanın Makedonya Parlamentosunca en geç 24 Haziran’a kadar onaylanmasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e gönderilmek üzere bir mektup hazırladı.

-NATO Zirvesi’nde Katılma Daveti Yapılacak Mı?-

“Oldukça ayrıntılı” olduğu belirtilen mektupta Makedonya’nın 11-12 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek NATO Zirvesi sırasında ittifaka katılma davetinin alabilmesi için “yerine getirmesi gereken tüm koşullara yer verildiği ifade ediliyor.

Haberde, Makedonya’nın ismi değişikliği için anayasasını değiştirmesi ve “toprak taleplerine” ilişkin ifadelerin de kaldırılmasının ardından NATO’ya kabul edileceği kaydediliyor.

-AB Bakanları Tarih Verecek Mi?-

Bu arada, Makedonya hükümetinin anlaşmanın parlamentoda AB Dışişleri Bakanlarının 25 Haziran toplantısından önce onaylanması için çaba gösterdiği de belirtilirken AB Bakanlarının Avrupa Komisyonu’nun Makedonya’ya AB’ye katılım müzakerelerinin başlaması için tarih verilmesi önerisini ele alacağına dikkat çekiliyor.

Ta Nea, gözlemcilerin “büyük ölçüde Fransa’nın birliğin Balkanlara doğru daha da genişlemesine olan itirazları nedeniyle” Makedonya’nın AB’den müzakerelerin başlanması için bir tarih almasını zor gördüğünü yazdı.

Haberde, AB’den Makedonya ve Arnavutluk gibi aday ülkelere ne gibi bir “öneri” yapılacağının ise Almanya ve Fransa arasında görüşülmesi beklendiği de belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.