Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş almanya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp ukrayna ankara abd Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Berktay: Darbe Girişimi Sivil Direniş Sayesinde Başarısız Oldu

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halil Berktay, ABD'de düzenlenen bir konferansta Amerikalılara darbe gecesini anlatırken polis olay yerine gelmeden birçok yerde darbenin bastırılmış olduğunu bildirdi.
Kısaca SETA olarak bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington temsilciliğinin düzenlediği “15 Temmuz Darbe Girişimi: Türk Amerikan İlişkileri İçin Öneriler” paneline Sabancı Üniversitesi’nden Profesör Dr. Halil Berktay, SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, Brookings Enstitütüsü’nden Şadi Hamid ve yine SETA’dan Kadir Üstün katıldı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre konuşmacılardan Halil Berktay, darbe girişiminin sivil direniş sayesinde başarısız olduğuna dikkat çekti. Geçmiş darbelerde halkın sokağa çıkmadığını belirten Berktay, bu sefer olanın öncekilerden farklı olduğunu söyledi. Halil Berktay “Polis olay yerine gelmeden önce birçok bölgede darbe bastırılmıştı” dedi.
Burhanettin Duran da darbe girişimi karşısında sivil ve demokratik direnişe vurgu yaptı ve bunun iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti. Olayın ardından Türk toplumunda değişim olduğunu kaydeden Duran, toplumun farklı kesimlerinin bu girişim karşısında birleştiğini vurguladı.

Duran, “Türk toplumu bu darbe teşebbüsü karşısında demokrasiyi ve ülkesini savunmak için birleşti, ben de eşimle birlikte Boğaz Köprüsü’ndeydim, Erdoğan karşıtları da dahil bu darbe girişimi karşısında birleşti, Washington’dan diğer Avrupa başkentlerine kadar bütün uzmanlar bunu değerlendirmeli, bu bütün halk tarafından desteklenen sivil demokratik bir direnişti” dedi.
Burhanettin Duran, halkın yüzde 95’inin darbe girişiminin ardında Gülen hareketini gördüğünü de vurguladı ve bu yapıdan kurtulmanın Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti. Duran “Eğer Gülen Pennsylvania’da kalmaya devam ederse beyin yıkamaya devam eder” dedi.
Burhanettin Duran, Washington’un bu konudaki tepkisinin de Türkiye’de birçok kişiyi rahatsız ettiğini söyledi, Amerika’dan gelen açıklamaların şüphe yarattığını belirten Duran, “Bu politika yenilenmeli” dedi.

Konuşmacılardan Şadi Hamid de Türkiye’de Amerika ile ilgili şüphelerin haklı olduğunu, çünkü geçmişte Amerika’nın askeri rejimlerin yasal statü kazanmalarına yardım ettiğini söyledi, Ancak Hamid, Obama yönetiminin bu işin içinde olduğunu sanmadığını da vurguladı.
Hamid, “Dışişleri Bakanı Kerry’nin açıklamaları darbe girişiminden saatler sonra geldi. Bu birçok kişi için yeterli derecede hızlı bir tepki değildi. Bazı Türk yetkililerin Amerika’nın bu işin içinde olduğuna dair komplo teorileri problem yaratıyor, bunu kanıtlayacak bir bulgu yok. Obama yönetimini bildiğimiz kadarıyla bu, pek olacak gibi değil, çünkü Obama’nın en son isteyeceği şey daha fazla Ortadoğu’ya müdahil olmak. Onun Ortadoğu politikası mümkün olan en az şekilde müdahil olmak. Böyle bir darbe girişimine dahil olmak çok fazla zaman ve ilgi ister” dedi.
Hamid, Türk yetkililerin komplo teorilerinin Gülen’in iade sürecine zarar verdiğini de vurguladı.

Kadir Üstün de Amerika’da Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimine dikkat çekti ve iki ülkenin daha fazla konuşmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’de Amerika’nın PKK ve Gülen’e destek verdiği yönünde algı olduğunu kaydeden Üstün, gelecek yönetimin bunu düşünmesi gerektiğini de kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.