Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari erdoğan çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

BM: Ateşkes Kararı Suriye’de Hiç Bir Şey Değiştirmedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye için aldığı insani ateşkes kararı ve uygulamasına ilişkin tartışmalar sürerken ateşkes konusunda BMGK’yı bilgilendiren BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suriye’deki son durumun, ateşkes öncesiyle hiçbir farkı olmadığını söyledi. Lowcock, Afrin’e ilişkin olarak “Türk yetkililer, insani yardımların kolaylaştırılması için bize istekliliklerini vurguladılar” dedi.

Suriye’de ilan edilen 30 günlük ateşkes  BM Güvenlik Konseyinde de ele alındı. Güvenlik Konseyi’ni Suriye’deki gelişmelere ilişkin bilgilendiren BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, ateşkes kararına rağmen çatışmaların sürdüğünü, insani yardımların yapılamadığını, Suriye’deki son durumun, ateşkes öncesiyle hiçbir farkı olmadığını, acıların daha da derinleştiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) göre, BM’nin gerekli bölgelere insani yardımı ulaştırmak için hazır olup olmadığının sorulduğunu belirten Lowcock, şunları söyledi:

“Konvoylarımız ulaşılması zor olan kuşatılmış on yere gitmeye hazır. Doğu Guta’daki Duma bölgesinde 90 bin kişiye yardım götürecek 45 araçlık bir konvoyumuz hazır. Doğu Guta’da yaralılara müdahale edip tahliyeye hazırız. Uluslararası yardım kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Kızıl Haç ve Suriye Arap Kızılayı ve diğer yakın çalıştığımız sağlık kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Ancak gerekli izin ve geçişler sağlanmadığı için bunu yapamıyoruz.”

“İNSANİ YARDIM GİTMEZSE DAHA FAZLA İNSAN ÖLECEK”

Lowcock, sorular üzerine  “Cumartesi günü alınan karar sonrasındaki son birkaç gün ne olduğunu soruyorsanız, bunun yanıtı daha fazla bombalama. Daha fazla kavga. Daha fazla tahribat. Daha fazla sakat kalan kadın ve çocuklar. Daha fazla ölümler. Daha fazla açlık” ifadelerini kullandı.

18 Şubat’tan beri Doğu Guta’da 580 kişiden fazla kişinin öldüğünü, binden fazla kişinin de yaralandığını, İdlib’de sivillerin hayatlarını kaybetmeyi sürdürdüklerini belirterek, “Aralık ayından bugüne kadar 385 bin kişi yerlerinden edildi. Görünen o ki insani yardımlar gitmezse açlık ve hastalık, bombalardan daha fazla insanı öldürecek”  uyarısını yaptı.

“TÜRK YETKİLİLER AFRİN’E İNSANİ YARDIMLARIN KOLAŞLAŞTIRMASINI İÇİN İSTEKLİ”

Mark Lowcock, Türkiye’nin Afrin’de sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatına  değinirken sivillere ilişkin  iddiaları da dile getirdi. Amerika’nın Sesi’ne göre, Lowcock, ‘çok sayıda sivil ölüm ve yaralanmaların meydana geldiği, sivillerin bölgede hareketlerinin kısıtlandığı yönünde raporlar aldıklarını’ da belirtti.

“YEREL GÜÇLER GİTMEK İSTEYEN SİVİLLERİ ENGELLİYORLAR”

Afrin’de, “daha güvenli bölgelere kaçmak isteyen sivillerin zor durumda olduğunu” söyleyen Lowcock, “Bölgedeki yerel güçler, risk alıp güvenli yerlere gitmek isteyen sivilleri engelliyorlar” sözlerini de kullandı. Lowcock şunları da söyledi:

“Beş bin kişi risk alıp Halep’in köylerine gitti. On binlerce sivil yerlerinden oldu. Türk yetkililer, insani yardımların kolaylaştırılması için bize istekliliklerini vurguladılar. Yardım konvoylarının Şam'dan geldiğini görmek isteriz, ancak bugüne kadar bu olmadı.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.