Öne Çıkanlar galataport uyuşturucu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan çanakkale iksv çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı çalışma bakanı çanakkalede gelgit Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ çalışanların birikim endişesi çanakkalede mülteci teknesi battı

BM Genel Sekreteri: Türkiye Takdir Edilmeli

BM Genel Sekreteri Ban ki-moon’un mültecilere yardımın finansal açıdan incelenmesi görevini verdiği üst düzeyli heyet çalışmalarını tamamlarken aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin mültecilere cömertliklerinin takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, mültecilere yardım konularında giderek artan finansal uçuruma ilişkin çözüm bulma çalışmaları üzerine bir raporlamak hazırlamak üzere dokuz kişilik bir yüksek düzeyli heyet atamıştı. Heyet “Başarısız Olamayacak Kadar Önemli – İnsani Yardımda Finansman Uçurumunun Üzerine Gitmek” başlıklı raporunu tamamladı ve Ban’a sundu.

Tavsiyeler biçiminde yazılan raporda zor durumda bulunan insanlara yardımın, “ülkeleri” değil yardıma ihtiyacı bulunan insanları izlemesi gerektiğini savunan heyet, şöyle dedi:

“Son yıllarda milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye ve Irak yanında özellikle Ürdün ve Lübnan ile kırılganlıkların orta gelirli ülkeleri nasıl kaplama tehdidinde bulunabileceğini görmüş bulunuyoruz. Uluslararası Kalkınma Örgütü’nün kuruluş ölçütünün GSYH temelli olmasından dolayı Lübnan ve Ürdün yardım yapmaya uygun değil. Orta gelirli ülkeler aynı zamanda Dünya Bankası’nın da bir parçası olan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (IBRD) kredi sağlayabilir.”

-İNSANİ YARDIM KAYNAKLARININ GENİŞLETİLMESİ GEREK-

Raporun “İnsani yardım faaliyeti için kaynak havuzunu genişletin ve derinleştirin” tavsiyesi bulunan bölümünde yeni bağışçıların daha fazla tanınmaya ihtiyacı bulunduğu belirtildi. Bu bölümde Türkiye övülürken şöyle denildi:

“Daha iyi ve daha etkin izleme için, şeffaflık, doğruluk ve standartlar konusunda yenilenen taahhütlere ihtiyacımız var. Şu andaki sistemler, yerlerinden edilmiş insanları konuk eden birçok hükümetin katkılarını izlemede başarısız ya da yetersiz raporlamaya sahip. Birlikte dünyada en çok sayıda mülteciye eve sahipliği yapan Türkiye, Ürdün, Lübnan, İran, Pakistan ve Etyopya gibi ülkelerin cömertliklerini takdir etmeliyiz.”

-TÜRKİYE’DEKİLER RAPOR YAZMAKTAN YARDIM YAZAMIYOR-

Raporun “Bağışçı hükümetler yardımın verimliliğini nasıl hızlandırabilir” bölümünde, yardım raporlamalarının sadeleştirilmesi istendi. Türkiye’de yardım kuruluşlarında çalışanların, Suriye’de mültecilere yardım yerine ofislerinde bunları raporlamakla zaman geçirdiklerine değinildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.