Öne Çıkanlar kosgeb çin 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası Alkın Kalkavan 20202021 Sezonu Süper Lig 9. Hafta karşılaşmalarının hakemleri belli oldu. Kara liste 18 Yılda 5 Bin 60 Eseri Restore Ederek 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 2020 CEV Şampiyonlar Ligi 2 İlde 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi 2018 FIFA Dünya Kupası Finalistleri

BM Güvenlik Konseyi Halep’e Gözlemciler Gönderebilecek Mi?

Türkiye’nin büyük çaba gösterdiği Halep’ten tahliye  süreci konusunda yeni bir gelişme yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün yapacağı toplantıda Halep’e gözlemcilerin gönderilmesini öngören bir karar tasarısını oylayacak. Fransa’nın sunduğu tasarıya, BMGK’de veto hakkı bulunan Rusya’nın karşı çıkmasından korkuluyor. 

BBC News’e göre, BM Güvenlik Konseyi, bugün, Suriye’nin Halep kentine gözlemcilerin gönderilmesini öngören bir karar tasarısını  oylayacak.  Tasarıyı sunan BMGK’nin daimi üyelerinden Fransa,  gözlemcilerin tahliye sürecini izlemesini ve sivillerin korunmasına ilişkin rapor vermesini önerdi.

“Gözlemcilere ilişkin karar tasarısına, Suriye Cumhurbaşkanı’nın müttefiki olan ve Güvenlik Konseyi’nde veto hakkının bulunan Rusya’nın karşı çıkması kaygılarının bulunduğunu” kaydeden BBC News, Suriye ihtilafının başladığı 2011 yılından bu yana altı karar tasarısını veto ettiğini anımsattı.

Fransa’nın ise, Cuma akşamı Halep’teki kötüleşen insani krizden “alarm” duyduğunu belirten bir taslak ilettiğine dikkat çekilirken de, taslakta Halep’te “on binlerce” insanın tehlikede olduğu belirtilirken Halep’teki tüm doktor, hastane ve ambulansların korunması talebine yer verildiğinin altı çizildi.

Bu arada, BBC News,  haberinde Halep’ten tahliye planının Cuma günü çöktüğünü ancak bugün erken saatlerinde yeni bir mutabakata varıldığı bilgelerinin alındığına dikkat çektiği haberinde, Uluslararası Kızılhaç sözcüsü Elodie Schindler’in “Doğu Halep’ten insanların tahliyesini yeniden başlatmak için hazırlanıyoruz” derken, tahliye çalışmalarının Pazar sabahı başlaması umudunu da dile getirdiğini aktardı.

Haberde “Syrian Relief” adlı insani yardım örgütünün başkanı Munir Hakimi’nin ise, örgütünün tahliye edilecek sivilleri almak için Suriye-Türkiye sınırında beklediğini açıklamasına da yer verildi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.