Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

Çatışma yorgunu Tikrit

Irak'ın Tikrit kentinin büyük çoğunluğu uzun süre DAEŞ'in kontrolünden sonra Iraklı Şii militanlar tarafından denetleniyor.

TİKRİT - HAYDAR HADİ

Uzun süredir terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Tikrit kentinin büyük çoğunluğu silahlı Şii gruplar (Haşdi Şabi) tarafından denetleniyor.

Terör ve çatışma yorgunu Tikrit, bir hayalet ve yıkım kentini andırıyor. Yeni kurtarılan Tikrit'e giriş ve çıkışlar ise batı ve güney cephelerinden, bir çölün uzun süren yolculukla kat edilmesinden sonra gerçekleşebiliyor.

Valilik ve diğer hükümet binalarının bulunduğu kent merkezine ulaşabilmek için ise özellikle Şii güçlerin yoğun güvenlik önlemi ve kontrol noktalarından geçildikten sonra mümkün olabiliyor. 

Saddam'ın sarayları Şiilerde

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in yaptırmış olduğu Başkanlık Sarayları Şii Haşdi Şabi'ye bağlı Ali Ekber ve Bettar Tugayları tarafından denetleniyor. Saddam'ın adıyla da anılan ve özel mimarisiyle dikkat çeken saray binalarının eski ihtişamından eser yok. Binalardaki çatışma izleri ve yoğun hasar ve tahribatın sorumlusu ise DAEŞ olarak gösteriliyor. Örgüt operasyonlar sırasında bir çok sarayı ateşe verdikten sonra mayınla döşediği için bölgede bulunan gazetecilerin içeri girmesini zorlaşıyor.

DAEŞ'in binaları ateşe verme stratejisi sadece Tikrit'in ihtişamlı saraylarıyla kalmamış. Operasyonlar başlamadan Tikrit Valiliği, Tikrit Devlet Hastanesi, Elektrik Dağıtım Dairesi ve bir çok devlet dairesinin de ateşe verilmiş. Örgütün mayın döşeme stratejisinden sivil yerleşim yerleri de nasibi almış. 

Siviller kaçtı

Yaklaşık yüzde 90'ı kontrol altına alınan Tikrit'in sakinlerinden ise şehirde eser yok. DAEŞ'in operasyon öncesi yerli halktan para karşılığında şehri terk etmelerini istediği ileri sürülürken yerel kaynaklar Sünni sivillerin Şii milislerin saldırılarından korkmaları sebebiyle evlerini terk ettiğini aktarıyor. 

Tikrit'teki boş arazi ve ormanlık alanlarına da teröristlerce yerleştirilen mayın ve patlayıcı malzemelerin uzman ekiplerce patlatılması sonucu kentin her yerinden kara dumanların yükselmesine neden oluyor. 

"Operasyon az zararla gerçekleşti"

Tikrit'te bulunan AA muhabirine "Tikrit'teki DAEŞ belasından sonsuza dek kurtulduk" diyen Tikrit Polis Müdürü Yardımcısı Albay Hasan Ahmed, operasyonun beklenilen zaman diliminden daha az süre ve minimize edilmiş inasi zararla gerçekleştiğini dile getirdi.

Tikrit'teki Şii milis gruplar

Tikrit'i kurtarmak için askeri operasyona katılıp sonra kentte hakimiyet süren Şii milis grupları ise, İran Devrim Muhafızları'na yakınlığıyla bilinen Bedir Gücü, Asaib Ehlihak Hareketi, Nuceba Hareketi, Bettar Tugayı, Ketaib-i İmam Ali, Hizbullah Tugayları, Aşura Tugayları, Seyyidetü-l Şuheda ve Ketab-i Ali Ekber  olarak biliniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.