Öne Çıkanlar istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı 16 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti

Çin, Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’nda Dijital Parasını Kullanacak

Çin Halk Bankası (PBOC) tarafından yönetilen bir dergi olan China Finance’de yayınlanan bir makalede, dijital para basma ve kontrol etme haklarının egemen ülkeler arasında rekabet için ‘yeni bir savaş alanı’ olacağı savunuldu. Dijital para biriminin çıkarılması ve dolaşımının mevcut uluslararası finansmanda büyük değişiklikler getireceği belirtilen makalede “Çin, dijital para birimlerini ihraç etmede birçok avantaj ve fırsata sahip” denildi.


 
Reuters'ın yerel medya organlarına dayandırarak geçtiği habere göre de Çin’in bazı büyük devlet ticari bankalarının dijital bir cüzdanın büyük ölçekli dâhili testlerini yapmaya başladığı ve yerel dijital para biriminin resmi lansmanına bir adım daha yaklaşıldığı bildirildi.

China Finance makalesi, dijital bir para biriminden gelen gelişmiş veri geri bildiriminin, salgın sonrası dönemde ekonomik iyileşmeyi destekleyen para politikası aktarımını geliştirmeye yardımcı olacağını savundu.
 
Çin Halk Bankası dijital para birimi araştırma biriminin, nisan ayı sonu itibarıyla dolaşımdan uygulamaya kadar kripto para birimiyle ilgili 130 patent başvurusu yaptığı ve bu işlevlerin dijital bir para biriminin piyasaya sürülmesini desteklemek için eksiksiz bir tedarik zinciri oluşturacağı kaydediliyor.
 
Çin’in dört şehrinde dijital para birimi elektronik ödeme sisteminin dâhili denemeleri gerçekleştiriliyor ve sistemin Kış Olimpiyat oyunları mekanlarında pilot olarak kullanılması planlanıyor. Çin’in merkez bankası konumundaki Halk Bankası, dolaşımdaki kağıt paranın maliyetini düşürmek ve politika yapıcıların para arzı üzerindeki kontrolünü artırmak için dijital bir para birimi başlatma olasılığını keşfetmek amacıyla altı yıl önce araştırma ekibi kurdu.
 
2014’ün ilk çeyreğinde, yerel üçüncü taraf internet ödeme pazarının işlem ölçeği 1,800 milyar yuanı geçti. Merkez Bankası, o yıl dijital para birimi konusunda ileriye dönük bir çalışma başlattı. İki yıl sonra kurulan Çin Halk Bankası Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü, dünyanın ilk yasal merkez bankası dijital para araştırma ve geliştirme kurumu oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.