Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Çin'de Ortalama Yaşam Süresi 79'a Çıkacak

Çin, önümüzdeki 15 yılda ortalama yaşam süresini 79'a yükseltecek. ÇKP Merkez Komitesi ve Devlet Konseyi'nce yayımlanan "Sağlıklı Çin 2030" başlıklı taslağa göre, 2015 itibarıyla 76,34 olan ortalama yaşam süresi 2030'da 79'a çıkartılacak.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra devlet düzeyinde çıkarılan sağlık alanındaki ilk orta ve uzun vadeli stratejik program niteliğini taşıyan taslakta, 2023'e kadar Çin'in sağlık endeksleri açısından, yüksek gelirli ülkeler kategorisine girmesi amaçlanıyor.
Taslağa göre; 2030 yılına kadar bebeklerin ölüm oranı binde 8,1'den binde 5'e; 0-5 yaş arası çocukların ölüm oranı binde 10,7'den binde 6,0'ya; kadınların doğum esnasında ölüm oranı ise yüz binde 20,1'den yüz binde 12'ye indirilecek. Düzenli olarak egzersiz yapan nüfus 360 milyondan 530 milyona yükseltilecek, ağır kronik hastalıkların yol açtığı ölüm oranı 2015 yılına göre yüzde 30 azaltılacak.
Bunun dışında hava kirliliğinin önüne geçilmesi, gıda güvenliğinin ve su kalitesinin artırılması konularında alınacak tedbirlerle de "ortalama 79 yıl" hedefine ulaşılması bekleniyor.
Beijing Union Üniversitesi Tıp Fakültesi Kamu Sağlığı Enstitüsü Başkanı Liu Yuanli, taslağın çıkarılmasının, vatandaşların sağlığını güvence altına almak için önemli bir tedbir olarak görüldüğünü kaydederek, şöyle konuştu:  
"'Sağlıklı Çin 2030' taslağının çıkarılması, hükümetimizin ülkenin halihazırdaki sağlık durumu hakkında yaptığı bir tanıtım; biz şimdiye kadar bu alanda olumlu sonuçlar aldık. 2015 itibarıyla Çin'de ortalama yaşam süresi, dünyadaki orta gelirli ülkelere kıyasla öne geçerek 76,34'e ulaştı. Diğer yandan büyük sorunlarla da karşılaşıyoruz. Kronik hastalıklara yakalanma oranı halen yüksek, bu oranı azaltmak için önlemler alınmalı. "

"Hastalığa değil sağlıklı yaşama odaklanma" anlayışı geliştirildi
Taslakta, eskiden benimsenen "hastalık tedavisine odaklanma" anlayışının "sağlıklı bir yaşama odaklanma"ya dönüştüğü ifade edildi. Sağlıklı yaşamın ön plana çıkarıldığı bu anlayışın kamu politikalarının oluşturulması sürecinde de dikkate alındığı kaydedildi. Fudan Üniversiesi Sağlıklı İletişim Araştırma Enstitüsü Başkanı Fu Hua bu konudaki görüşünü şöyle iletti:
"Kamu sağlığı, karmaşık unsurlardan oluşuyor. Mesela, tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması, halkın spora yöneltilmesi, sağlıklı gıdaların yaygınlaştırılması sadece sağlık kuruluşlarının görevi değil. Bu hedefler, ticari kuruluşların da katılımı ve toplumun çabalarıyla gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla genel sağlık anlayışının önemli bir parçası paylaşım ve ortak çaba."
Kronik hastalıkların da önlenmesinin önemi vurgulanan taslakta; Çin tıbbının ilaçsız tedavi yöntemi geliştirilerek, sağlık hizmet sisteminin bütün kent ve kasabaları kapsamasının sağlanması, böylece 2030'a kadar kronik hastalıkların yol açtığı ölüm oranının 2015'e göre yüzde 30 azaltılması hedefine ulaşılması gerektiği belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.