Öne Çıkanlar AİLE Aleksey Navalnıy bahçeli kasımpaşa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Alparslan Türkeş Hoşgör Sen Sıkıntı Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ Tarot Filmi ne zaman vizyona girecek Beyin çipi TÜBATEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri

Çin'den İngiliz Basınında Çıkan İddialara Tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan bir yazıda yer alan Çin'le ilgili iddialara şiddetli tepki gösterdiklerini belirtti.

Geng Shuang dünkü basın toplantısında, vatandaşların kişisel bilgilerini yasa dışı yollarla elde etme suçundan dolayı Çin'de hapis yatan ve 2015 yılında serbest bırakılan eski İngiliz gazeteci Peter Humphrey'in kısa süre önce The Times'ta yayımlanan iddialarına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Humphrey kısa süre önce The Times'da yayımlanan yazısında, Londra'da yaşayan 6 yaşındaki bir çocuğun, İngiltere'nin en büyük süpermarket zinciri TESCO'da, üzerinde "Shanghai Qingpu Hapishanesi'nde kalan yabancı tutuklularız; zorla çalıştırılıyoruz. Bize yardım edin. Bunu insan hakları örgütlerine bildirin ve Peter Humphrey ile iletişime geçin." şeklinde bir notun yer aldığı bir yeni yılı kartı bulduğunu iddia etti. Yazıda, kartın Çin'deki Zhejiang Yunguang isimli matbaada üretildiği bildirildi.

Toplantıda bu konuya ilişkin bir soruya cevap veren Geng, "İngiltere basınında yer alan ilgili haberleri okudum. Bu, Peter Humphrey'in kendi uydurduğu bir senaryodur." dedi.

Sözcü, "Burada çok sorumlu şekilde size söyleyebilirim ki, ilgili birimlerden edindiğimiz bilgilere göre, Shanghai Qingpu Hapishanesi'nde yatan yabancı tutukluların zorla çalıştırılması gibi bir durum söz konusu bile değil." diye konuştu.

Söz konusu iddianın ardından Global Times ve CGTN gibi basın kuruluşları, kartın üretildiği işletmeyi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Lu Yunbiao ise CGTN muhabirine verdiği demeçte, İngiltere basınındaki suçlamaların çok asılsız ve baştan sona yalan olduğuna işaret etti.

Lu, "Haberde geçen yeni yıl kartları tümüyle şirketimiz tarafından üretildi. Baskıdan paketlemeye ve ihracata kadar bütün süreç şirketimiz tarafından gerçekleştirildi. Bütün ürünlerimizin Çinliler tarafından üretildiğini çok kesin bir şekilde söyleyebilirim. Şirketimizin asılsız suçlamalarla karşı karşıya kalması öfke uyandırıyor." ifadesini kullandı. 

Yunguang'ın ticari faaliyetlerinin yüzde 60'ının ihracat olduğuna ve yabancı müşterilerin şirkette çalışan personelin hakları, çalışma ortamı ve güvenlik önlemleri hakkında habersiz denetleme yaptığına dikkat çeken Lu, "Sözleşmelerimize göre, şirketimiz müşterilerimize karşı son derece şeffaftır." açıklamasını yaptı.

Şirketten bir yetkili ise Global Times'a yaptığı açıklamada, "Bazı yabancı medya kuruluşları bizimle iletişime geçtikten sonra böyle bir iddiadan haberimiz oldu. Biz böyle bir şey asla yapmadık. Neden bizim adımızı kullanıyorlar? Bizim hapishanelerle çalıştığımıza dair herhangi bir kanıtları var mı?" diye sordu.

Şirket tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada "Herhangi bir hapishane ile herhangi bir şekilde ilişkimiz yok" denilerek, yabancı medya kuruşlarının iddiasını ispatlayamaması durumunda hukuki yola başvurulacağı kaydedildi.

Zheijang Yungaung şirketi ayrıca, söz konusu haberlerin Çin'in insan hakları karnesini karalamak için siyasi motivasyonla hazırlanmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Şirketin açıklamasında "Siyasi bir kışkırtma ya da ülkemizin insan haklarına bir meydan okuma mı var?" denildi.

Peter Humphrey Kimdir?

Peter Humphrey, daha çok özel dedektif kimliğiyle tanınıyor. Humphrey ve Çin kökenli ABD'li eşi, 2013 yılında İngiltere merkezli bir uluslararası şirket için çalışıyordu ve şirketin Çin'de görevli üst düzey yöneticileri hakkında soruşturma yapıyordu. Çift aynı yılın Temmuz ayında, yasa dışı soruşturma gerekçesiyle Çin polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Humphrey ve eşi 2003-2013 yılları arasında toplama ve satın alma gibi yasa dışı yollarla Çin vatandaşlarının kişisel bilgilerini ele geçirerek, yüksek fiyatla satmıştı ve her sene milyonlarca yuan kâr elde etmişti.

Humphrey ve eşi Shanghai'daki mahkemede yürütülen yargılamanın ardından Ağustos 2013'te, Çin vatandaşlarının kişisel bilgilerini yasa dışı yollarla edinme suçundan hapis cezasına çarptırılmıştı. Çift, 2015 yılında serbest bırakılmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.