Çin, Küresel Navigasyon Ağı BeiDou’nun Son Uydusunu Da Fırlattı

BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi'nin (BDS) son uydusu Çin’in güneybatı bölgesinde yer alan Sichuan eyaletinin Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nde başarıyla fırlatıldı. Bu, BeiDou ailesinde Çince’de ‘Büyük Kepçe’ anlamına gelen 55. uydu durumunda. Söz konusu uydu ayrıca, Changzheng-3B (Uzun Yürüyüş) isimli taşıyıcı roketle uzaya gönderildi. Böylece BDS uydu takımyıldızı inşası planlanandan alt ay önce tamamlanmış oldu. 


 
Birleşmiş Milletler (BM) Dış Uzay İşleri Ofisi, uydunun başarıyla fırlatılması ve BDS’nin küresel ağ inşasının tamamlanması nedeniyle kutlama videosu gönderdi. Videoda ayrıca, BDS’nin küresel ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik ettiği ve dış uzayın barışçıl kullanımı ve BM uzay faaliyetlerinin uluslararası işbirliğine katılımına yaptığı büyük katkının takdirle değerlendirildiği belirtildi. 
 
Son fırlatma, ülkenin en büyük uzay tabanlı sistemi ve dört küresel navigasyon ağından biri olan Beidou’nun yörünge içi inşasının, ABD’nin GPS’i, Rusya'nın GLONASS’ı ve Avrupa Birliği’nin Galileo’su ile birlikte tamamlandığını gösteriyor. 
 
Çin, sistemin istikrarlı ve güvenilir bir şekilde çalışmasını ve mükemmel performans göstermesini sağlayacak ve kullanıcılara her türlü hava koşulunda yüksek hassasiyetli global konumlandırma ve navigasyon zamanlama hizmeti sunacak. Dünya çapında BeiDou’nun konumlandırma hassasiyeti maksimum 10 metre, hız ölçüm hassasiyeti maksimum saniyede 0,2 metre ve zamanlama hassasiyeti maksimum 20 nanosaniyedir. 
 
Asya-Pasifik bölgesinde BeiDou’nun konumlandırma hassasiyeti maksimum 5 metre, hız ölçüm hassasiyeti maksimum saniyede 0,1 metre ve zamanlama hassasiyeti maksimum 10 nanosaniye olarak belirlendi. 1 saniye, 1 milyar nanosaniyeye eşittir. Yukarıdaki rakamlar, BeiDou’nun konumlandırma ve zamanlama hassasiyetinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.