Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul gündem özeti çin türkiye CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan 17 Mart 2024 Pazar Gündemi

Çin ve Rusya Arasındaki Ticaret 200 Milyar Dolara Çıkarılacak

Rusya ziyaretini sürdüren Çin Başbakanı Li, mevkidaşı Medvedev ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda iki ülke arasındaki ticaret ve iş birliğinin geliştirilmesi için enerjinin yanı sıra bilim, teknoloji, tarım, havacılık ve dijital ekonomi alanlarında bir dizi anlaşma imzalandı. İki ülke 100 milyar dolar olan ticaret hacmini 2024 yılında 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.


 
Çin Başbakanı Li Keqiang ve Rus mevkidaşı Dmitriy Medvedev St. Petersburg’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilerek süreceği mesajını verdi.
 
Toplantıda bir konuşma yapan Çin Başbakanı Li Keqiang, bu yılın ikili ilişkilerin kuruluşunun 70’inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesinin hem iki tarafın ortak çıkarlarına uyduğunu, hem de medeniyetin ilerlemesine yararlı olduğunu belirtti. Li, taraflar arasında enerji gibi geleneksel alanlardaki iş birliğinde yeni atılımlar kaydedilirken, sınır ötesi e-ticaret ile bilimsel ve teknolojik inovasyon gibi yeni yükselen alanlardaki iş birliğinde de parlak noktalar keşfedildiğini söyledi. Çin ve Rusya’nın çok taraflılık ile serbest ticareti desteklediğine işaret eden Li, Rus şirketlerini Çin’de yatırım yapmaya davet etti.
 
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini dile getirdi. Çin ile Rusya arasında her alanı kapsayan iş birliğinde yeni sonuçlar alındığını kaydeden Medvedev, ikili iş birliğindeki ağırlığın enerjiden yüksek bilim ve teknoloji alanına genişletilmesine dönük anlaşmalara imza attıklarını açıkladı.
 
2020-2021 yılları “Bilimsel ve Teknolojik Yenilik Yılı” olacak
 
Li ve Medvedev, dün sabah saatlerinde iki ülke arasında düzenlenen 24’üncü toplantıya da eş başkanlık yaptı. Toplantıda 2020 ve 2021 yılları, “Bilimsel ve Teknolojik Yenilik Yılı” olarak belirlendi. Her iki toplantı sırasında bir dizi iş birliği anlaşması da imzalandı. Anlaşmalar, yatırım, ticaret, tarım, nükleer enerji, havacılık, bilim ve teknoloji ve dijital ekonomi alanlarını kapsıyor.
 
2018 yılında Çin ile Rusya arasındaki ikili ticaret, 100 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırmıştı. Temmuz ayının sonunda ise iki ülkenin ticaret hacmi, yıllık yüzde 4.7 artışla 61.13 milyar dolara ulaştı. Çin ve Rusya, iş birliği ve bölgesel bağlantıyı daha da güçlendirerek 2024 yılına kadar iki yönlü ticareti 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Anahtar Kelimeler:
Çin Başbakanı Li Keqiang
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.