Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Çin’de “Nükleer Acil Müdahale Takımı

Çin Halk Cumhuriyeti’nde “Nükleer Acil Müdahale Takımı" dün resmen kuruldu. Çin, "13. Beş Yıllık Plan (2016-2020)" döneminde ilk etapta, ulusal nükleer acil müdahale mekanizmasını kuracak.

Ordu ve nükleer sanayide mevcut olan nükleer acil müdahale gücüne dayanarak kurulan Çin Nükleer Acil Müdahale Takımı, 320 kişilik 6 ekipten oluşuyor. 2018 yılının sonuna kadar tamamlanacak takım, karmaşık koşullar altında meydana gelen ciddi nükleer kazalara müdahale etme ve uluslararası nükleer müdahalelere katılma görevlerini üstlenecek.

Çin Ulusal Savunma Bilim ve Teknoloji Sanayi Müdür Yardımcısı ve Ulusal Nükleer Acil Müdahale Ofisi Başkanı Wang Yiren, yardım takımının, Çin'de mevcut olan 25 nükleer acil müdahale ekibinin temelinde oluşturulduğunu söyledi. Wang şöyle konuştu:

"Bu yardım takımında kazaya müdahale, kirliliği giderme ve temizleme, sağlık yardımı ve radyasyon gözetimi gibi 6 ekip bulunuyor. Bu takım, ülkemizde en üst düzey profesyonel nükleer acil müdahale takımı olma özelliği taşıyor."

Çin Ulusal Savunma Bilim ve Teknoloji Sanayi Müdürü ve Ulusal Nükleer Kaza Acil Müdahale Koordinasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Xu Dazhe şu bilgileri verdi:

"Nükleer acil müdahalede, kaza olur olmaz ilk düşünülecek şeyin vatandaşların güvenliğinin nasıl korunacağı olması lazım. Nükleer güvenliğin birçok savunma hattı var. Nükleer acil müdahale ise son savunma hattı."

Ocak ayında yayımlanan "Nükleer Acil Müdahale Beyaz Kitabı"nda, Çin'de faaliyet gösteren 30 nükleer güç ünitesinin toplam kurulu kapasitesinin 28 milyon 310 bin kilovata ulaştığı belirtiliyor. İnşaat halindeki 24 nükleer güç ünitesinin kurulu kapasitesi 26 milyon 720 bin kilovatı bulacak. Çin, faaliyet gösteren nükleer güç ünitesi sayısı bakımından dünyada dördüncü sırada yer alırken, inşa edilen ünite sayısı açısından ise ilk sırada bulunuyor.

Çin Ulusal Nükleer Acil Müdahale Ofisi Başkanı Wang Yiren, 13. Beş Yıllık Plan'a göre, 2020 yılına kadar Çin'de faaliyet gösteren nükleer güç ünitesinin kurulu kapasitesinin 58 milyon kilovata ulaşacağını ve inşa edilenlerin kapasitesinin ise 30 milyon kilovatı geçeceğini ifade etti.

Wang, 13. Beş Yıllık Plan döneminde Çin'in ilk etapta çeşitli önlemlerle, nükleer acil müdahalenin hazırlık ve karşılama kabiliyetlerini yükselterek, kendi nükleer enerjisinin gelişimine uyan ulusal nükleer acil müdahale mekanizması kuracağını dile getirdi. Wang "Nükleer acil müdahaleye ilişkin yasaların oluşturulmasının hızlandırılması gerekiyor. 'Atom Enerjisi Yasası' ve 'Nükleer Güvenlik Yasası'yla ilgili yasama çalışmalarına öncelik vermemiz lazım” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.