Çin’in Washington Büyükelçisi: Taviz Veremeyeceğimiz Konular Var

Çin Dışişleri Bakanlığı, “Diyalog, iş birliği ve anlaşmazlıkları kontrol ederek Çin- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkilerini normal rotasına döndürmek” başlıklı bir forum düzenledi.



Forumun açılış töreninde konuşan Çin’in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai ikili ilişkileri değerlendirerek, iki tarafın açık iletişim yapıp, politikaların sınırlarını belirlemesi gerektiğini belirtti. Cui, Taiwan, Xinjiang ve Tibet gibi Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğünü ilgilendiren meselelerde Çin’in taviz verme imkânı bulunmadığını ve kırmızı çizgide ısrar edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Cui, iki tarafın çekirdek menfaatlerine saygı gösterilmesi temelinde, bir anda çözülemeyen anlaşmazlıklara karşı yapıcı yollarla kontrol etme tedbirlerinin alınması ve zıtlaşmadan kaçınılması önerisinde bulundu. Büyükelçi Cui Tiankai, Çin ve ABD’nin karşılıklı olarak birbirlerinin stratejilerinin niyetini doğru algılaması, tarihi, kültürü ve kalkınma yolunu gerçek şekilde tanıması, açık şekilde iletişim kurarak politikaların sınırlarını belirlemesi ve iş birliğine odaklanması olmak üzere 3 önerisi ortaya koydu.
 
Cui, Kissinger’in 50 yıl önce Çin’i ziyaret ettiğini hatırlatarak, tarihin, sağlıklı ve istikrarlı bir Çin-ABD ilişkisinin iki ülke ve tüm uluslararası toplumun ortak çıkarlarına uyduğunu ispatladığına işaret etti ve gelecekteki tarihin bugün yapacağımız seçimlere bağlı olduğunun altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.