Cumhurbaşkanı Erdoğan: "BM Güvenlik Konseyinin 5 Üyesine Dünya Teslim Olacak Olursa Yandık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz BM Güvenlik Konseyinin 5 üyesine dünya teslim olacak olursa yandık. 5 değil bir ülke evet derse ‘tamam’,  ‘hayır’ derse yok. Artık dünya 2’nci Dünya Savaşı şartlarını yaşamıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Saraybosna Üniversitesinden kendisine verilen fahri doktora ödül töreninde bir konuşma yaptı. Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin mükemmel bir düzeyde ilerlediğini dile getiren Erdoğan, “İnşallah bu münasebetleri çok daha ilerilere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

“KENDİ GEÇMİŞLERİNE BAKMADAN ÜLKEMİZİN BALKANLARDAKİ VARLIĞINI SORGULAMAYA YELTENİYORLAR”

Birilerinin Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile arasındaki işbirliğinin güçlü ve yakın olmasında rahatsızlık duyduğunu belirten Erdoğan, “Kendi geçmişlerine, kendi münasebetlerinin derinliğine bakmadan ülkemizin Balkanlardaki varlığını sorgulamaya yelteniyorlar” diye konuştu. Türkiye’nin bir Balkan ülkesi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim bu topraklarda yüzlerce yıllık tarihimiz, en ücra köşelerine kadar serpilmiş eserlerimiz var” şeklinde konuştu.

“HER FIRSATTA DEMOKRASİ HAVARİSİ KESİLEN BU ÜLKELERİN TEK MESELESİ KENDİ ÇIKARLARIDIR”

Son birkaç yılda yaşanan olayların Türkiye’nin dış politikada kendine belirlediği misyonun ne kadar doğru, aynı zamanda ne kadar da zor olduğunu gösterdiğini kaydeden Erdoğan, “Gerilim yerine işbirliğini, kavga yerine dayanışmayı, sömürü yerine paylaşmayı, zulüm yerine adaleti savunmak bu ülkelerin idamesi için samimiyetle mücadele etmek gerçekten çok zahmetli bir çabadır” ifadelerini kullandı. Bugün bölgede ve dünyanın farklı köşelerinde adaletin, barışın, demokrasinin, ekonomik kalkınmanın, işbirliği çabalarının altını oyanların bu kavramları kullanmadan tek bir cümle dahi kurmayanlar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her fırsatta demokrasi havarisi kesilen herkese insan hakları karnesi düzenleyen bu ülkelerin tek meselesi kendi çıkarlarıdır. Bunların çıkarları uğruna vazgeçmeyecekleri değer çiğnemeyecekleri ilke yoktur. Menfaatlerini korumak için Balkanlar dahil dünyanın pek çok bölgesinde katliamlara nasıl ses çıkarmadıklarını hepimiz biliyoruz” dedi.

“BUNLARDAN BİZİM ALACAĞIMIZ DERS YOK AMA BUNLARIN BİZDEN ALACAĞI ÇOK DERS VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması şu şekilde devam etti:

Terör örgütlerinin, devlet terörü uygulayan zalimlerin vahşetlerine önce göz yumup sonra onlarla mücadele bahanesi ile ülkeleri ve toplumları nasıl mahvettiklerini gayet iyi biliyoruz. Bugün benzer tavırları Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de, Libya’da son olarak da Filistin’de yaşanan zulüm karşısında sergilediler. Aralarında 8 aylık bebeklerin, tekerlekli sandalyedeki engellilerin bulunduğu 64 Filistinlinin vahşice öldürülmesine doğru dürüst tepki dahi göstermiyorlar. Bunlar değil mi Cezayir’de 5 milyon insan öldürenler? Bunlar değil mi yüzbinlerce Ruandalıyı Ruanda’da öldürenler? Bunlar değil mi yüzbinlerce Libyalıyı Libya’da öldürenler? Bunlar kime insanlık dersi veriyorlar. Bunlardan bizim alacağımız ders yok ama bunların bizden alacağı çok ders var.

“BM GÜVENLİK KONSEYİNİN 5 ÜYESİNE DÜNYA TESLİM OLACAK OLURSA YANDIK”

Kimisi ağır 2 bin 700 Filistinlinin yaralanmasını basit birkaç kınama cümlesi ile savuşturmaya çalışıyorlar. Kendilerine dedim ki: ‘Bunları bize verin. Biz bunların tedavisini yaptıralım.’ ‘Veremeyiz’ dediler. Kim bunlar? Mısır, İsrail, Amerika. Hani bunların İnsan Hakları Beyannamesine saygıları vardı. Hani İnsan Hakları Beyannamesine her zaman harfi harfine uyma sözleri vardı. Yok, inanmayın bunlara. Asla bunların böyle bir derdi yok. Bunun için bu kardeşiniz ‘dünya 5’ten büyüktür’ diyor. Eğer biz BM Güvenlik Konseyinin 5 üyesine dünya teslim olacak olursa yandık. 5 değil bir ülke evet derse ‘tamam’,  ‘hayır’ derse yok. Artık dünya 2’nci Dünya Savaşı şartlarını yaşamıyor. Onlar artık geride kaldı. Şimdi yeni bir dünya var, yeni bir dünya kuruluyor. Dolayısıyla bu yeni dünyayı 196 tane BM Genel Kurulu üyesi yeniden inşa etmek durumundadır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.