Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: BM’nin Değişen Şartlara Ayak Uydurmak İçin Reforme Edilmesi Şarttır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülke sayısı misliyle artarken tehditler de biçim de ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. BM’nin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Örneğin bu yılki gündemde reform vardı ama bu reform yine bizim anladığımız manada bir reform değil. Asıl olan BM’nin yapısı üzerindeki reformdur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu’na katılmak üzere gittiği Amerika’da Yeni Türkevi binasının temel atma törenine katıldı. Programda bir konuşma yapan AK Partili Erdoğan, yeni Türkevi binası hakkında, “Amerika’da yaşayan on binlerce vatandaşımız yanında dost ve kardeş olarak gördüğümüz tüm halklara da hizmet verecektir. Hedefimiz bu binayı sadece işi olanların geldiği bir yer olmanın ötesinde sıkıntıya düşen herkes için güvenli bir liman, ferahlatıcı bir vaha haline getirmektir” değerlendirmesinde bulundu.

“ASIL OLAN BM’NİN YAPISI ÜZERİNDEKİ REFORMDUR”

Küresel sorunların ancak küresel işbirliğiyle çözüleceğini belirten Erdoğan, sorunlarına rağmen BM’nin dünyadaki herkesin sesini duyurabildiği bir küresel çatı olduğunu söyledi. Dünyanın artın Birleşmiş Milletler’in kurulduğu dönemdeki gibi olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

“İkinci dünya savaşı artık gerilerde kaldı ve o dönemdeki beş ülkenin daimi üyeliği ile geleceğe yürümek, bu adaletle bağdaşır bir durum değil. Dünya barışını da sağlamaya yönelik bir yapı asla değil. Ülke sayısı misliyle artarken tehditler de biçim de ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. BM’nin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Örneğin bu yılki gündemde reform vardı ama bu reform yine bizim anladığımız manada bir reform değil. Asıl olan BM’nin yapısı üzerindeki reformdur. Bu reform gerçekleşmediği sürece sağlıklı bir BM yapısı veya çalışması görmek de mümkün değildir. Türkiye kurucu üyesi olduğu BM’nin ihtilafların önlenmesi ve çözümü, barışı koruma faaliyetleri, kalkınma ve insani yardımlar gibi çalışmalarına önemli katkılarda bulunuyor.

“DIŞ POLİTİKAMIZ BİZE GÜÇLÜ BİR ALTYAPIDIR”

Bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul’un aynı zamanda bir BM merkezi olmasını teklif ettik, teklif ediyoruz. 2023 hedeflerimiz ülkemizin demokrasi ve kalkınma standartlarını yükseltmenin yanında Türkiye’nin kendi coğrafyasına ve dünyaya yaptığı katkıları da güçlendirecektir. İnsanımızın girişimci ruhu ve insani değerler üzerinde inşa ettiğimiz dış politikamız bu konuda bize güçlü bir altyapıdır. BM ve diğer çok taraflı örgütler nezdinde yürüttüğümüz etkin diplomasiyi güçlendirmek istiyoruz. Yeni Türkevi binası dünyanın en önemli diplomatik merkezlerinden biri olan New York’ta dış politika hedeflerimizi hayata geçirmemizi kolaylaştıracaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.