Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi soner çetin recep tayyip erdoğan binali yıldırım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım’ın Yasadışı İlhakını Tanımadık Tanımayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna’nın ülkelerine sadakatlerini kanıtlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Ukrayna’da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Erdoğan-Poroşenko ikilisi baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kırım’ın Rusya tarafından ilhakına değinen Poroşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün gerçekleştirilen görüşmeyi Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin “Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” sözü ile özetledi.

“Konuyu Uluslararası Kamuoyunun Gündeminde Tutmaya Devam Edeceğiz”

Prorşenko’nun açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini belirterek, “Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna’nın ülkelerine sadakatlerini kanıtlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Kırım’daki yasadışı durumun aşınması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımların önemine inanıyoruz” şeklinde konuştu. Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarında bir an önce sona ermesi dileyen Erdoğan, “Sorunun ancak uluslararası hukuk ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temelinde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz” dedi.

“Serbest Ticaret Anlaşmasını Bir An Önce Sonuçlandırmalıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticaretin yüksek bir seviyeye çıkarılması konusunda mutabık kaldıklarını bildirerek, “Bugün mevcut gelişmelerimizi de göz önüne alarak 10 milyon dolar seviyesine çıkarma kararlılığını gösterdik. Arzu ettiğimiz seviyeye çıkabilmek için tabii ki çok çalışacağız. Bu konuda öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız artık bunu uygulamaya geçirmeliyiz” diye konuştu.

“Ukrayna’da Yunus Emre Kültür Merkezi Açıyoruz”

Görüşmelerde ulaştırma, enerji, askeri ilişkiler, savunma sanayi eğitim ve kültür alanlarında işbirliğini ilerletmek için atılacak adımları ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, “Bugün burada bir müjdeyi de paylaşmak isterim. Ukrayna’da Türk diline ve kültürüne yönelik büyük ilgiye cevap vermek için Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıyoruz” dedi. Türkiye ve Ukrayna ilişkilerini daha ileri seviyelere taşımak konusunda hemfikir olunduğunun altını çizen Erdoğan, “Bugün yaptığımız görüşmeler ve atılan 9 anlaşmanın imzası bu iradeyi göstermesi bakımından çok çok önemlidir” dedi.

Basın açıklaması sonrasında Erdoğan Ukraynaca “teşekkür ederim” anlamına gelen “Dyakuyu” ifadesini kullanırken Poroşenko ise muhatabına Türkçe teşekkür etti.

“Kırımlı Kardeşlerimizi Kendimizden Ayrı Görmedik Bundan Sonra Da Görmeyiz”

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemek amacıyla Rusya aleyhine yaptırımları destekleyip desteklemediğine ilişkin sorulan soruya yanıt veren AK Partili Erdoğan, “Ben de özellikle arkadaşımın sorusuna teşekkür ediyorum. Özellikle Kırım konusundaki hassasiyetleri basın açıklamamda da ifade ettim. Şu anda Cezaevinde olan Kırım Tatarı dostlarımızla ilgili olarak da her türlü girişimin, gayretin içerisindeyiz. Temenni ederim ki bu girişimlerin de neticesini alırız. Bunların takipçisiyiz. Ve Kırım ile ilgili geçmişten bu güne tavrımız bu konu ile ilgili ulusal, uluslararası noktadaki yaklaşımımız bellidir. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik, bundan sonra da görmeyeceğiz” diye konuştu.

“Bir Kabile Devleti Değiliz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin sorulan soruya şu yanıtı verdi:

“Tabii bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Yani Ankara’da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığımız yetkilileri konu ile ilgili bunu duydukları anda gerekli girişimlerde bulunmak suretiyle muhataplarını aramışlardır. Tabii Bakanımız bana bu konuyu ilettiği anda da kendilerine ben sadece şunu söyledim; Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak o metnin karşı metnini aynen bizim de Amerika’da yine Büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.