Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Akşener milli savunma bakanlığı yunanistan DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Can Dündar Açıklaması: Ajandır, Devletin Sırlarını İfşa Etmiştir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Can Dündar hakkında, “Şu anda bu kişi Türk yargısına göre bir mahkumdur ve 5 yıl 10 ay mahkumiyeti vardır. Ajandır, devletin sırlarını ifşa etmiştir. Bir Alman hakikaten burada yargılanmış, mahkum olmuşsa bizden Almanya bunu isteyebilir ve biz de bunu vermek durumundayız. Böyle bir şey benim başıma gelse ben veririm hiç bakmam” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Erdoğan-Merkel ikilisi gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmalarını harekete geçirme konusunda mutabakata vardıklarını söyleyen Erdoğan, vize serbestisi hakkında, “Kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz. Vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliği güncellemesine başlanması ve katılım müzakerelerinin canlandırılması hem Türkiye’nin hem Avrupa Birliği’nin faydasına olacaktır” açıklamasında bulundu.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VURGUSU

FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle daha etkin mücadeleyi Almanya’dan beklediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde yapılan açıklamalardan memnun olduklarını aktararak, “Önümüzde işbirliğimizin güçlenerek devamı ama bu arada da tabii ki her ülkenin özellikle yargı bağımsızlığı noktasındaki alacağı kararlara hep birlikte saygı duyulmasının da gereğini ifade etmem herhalde demokrasiye-hukuka inanmış ülkelerin en doğal hakkıdır” dedi.

“BİNLERCE PKK TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU ALMANYA’DA BULUNUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Merkel açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suçluların iadesi hakkında sorulan soruya yanıt veren Erdoğan, “Aslında burada daha önce de benim isimlerine varıncaya kadar tabii binlerce PKK terör örgütü mensubu Almanya’da bulunuyor. Dağınık olarak değişik yerlerde bunların bulunduğu bir vakıa. FETO terör örgütünün de yüzlerce mensubu burada bulunuyor. Burada gerek bizim istihbarat teşkilatımızın gerek Alman istihbarat teşkilatının, Bakanlıklarımızın müşterek çakışmalarıyla birbirimize olan özgüvenle nerede kimi yakalıyorsak bunu teslim etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. PKK’nın bir terör örgütü olduğunu kabul eden bir Almanya’nın bunu yapmaktan daha kolay bir şeyi zaten olamaz” şeklinde konuştu.

“SAYGI DUYARIZ DUYMAYIZ O AYRI BİR KONU”

Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına ilişkin sorulan soruya cevap veren Erdoğan şöyle konuştu:

“Bir defa şunu kabul etmek lazım, ne ben Almanya’nın hukuk sistemini veya mahkemelerini eleştirme hakkına sahibim ne de sizler Türk yargısı sistemini eleştirme hakkına sahipsiniz. Çünkü yargılar bağımsızdır ve verdikleri karara saygı duyulur. Kendi ülkemde bile beğenmediğim karaların verildiği zamanlar olmuştur ama uymak durumunda kalmışımdır ha saygı duyarız, duymayız o ayrı bir konu. Bunları hep yaşadık, yaşıyoruz. Şu anda Türk yargı sisteminin Alman vatandaşları hakkında tutuksuzluk kararı aldığı kişiler olmuştur, tutuksuz yargılama kararı verdiği kişiler olmuştur ve serbest bırakmıştır ama tutuksuz yargılamak suretiyle.

“YARGIYA SAYGI DUYMAK DURUMUNDAYIZ”

İsim verdiniz, Enver Altaylı diye, acaba ben sorsam, ‘Enver Altaylı’yı tanır mısınız?’ diye. ‘Geçmişinde bu kişinin neler olduğunu bilir misiniz?’ diye. ‘Bunun acaba Türkiye’nin istihbarat sisteminin içerisinde de dolaylı yer aldığını bilir misiniz?’ diye sorsam, siz de bilir misiniz? Acaba bu istihbarat sisteminde ne gibi işlevler görmüş? Ve acaba Türk yargısı niçin bu kişiyi tutuklamış? Onun için biz yargıya saygı duymak durumundayız.”

“AJANDIR DEVLETİN SIRLARINI İFŞA ETMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Can Dündar’ın durumuna ilişkin sorulan soruya şu cevabı verdi:

“Türk yargısı bırakılması gerekli olanları zaten tutuksuz yargılanmak üzere de olsa bırakmıştır. Hatta hiç ona gerek kalmadan  bırakılması gerekeni de bırakmıştır -isim vermeyeceğim- fakat son söylediğiniz kişiye gelince, önce Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu ve bunun Türk yargısı tarafından 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini her halde biliyorsunuzdur. 5 yıl 10 aya mahkum olan bir kişi, aradaki bir boşluğu fırsat bilerek, kaçarak Almanya’ya gelmiştir. Şu anda bu kişi Türk yargısına göre bir mahkumdur ve 5 yıl 10 ay mahkumiyeti vardır. Ajandır, devletin sırlarını ifşa etmiştir. Hiçbir ülkede devletlerin sırları ifşa edilmez, ifşa edilmesi suç teşkil eder. Bir diğer konu, biz Almanya ile suçluların iadesi anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Bizim böyle bir suçlunun iadesini istemek en doğal hakkımızdır. Biz de böyle bir mahkumiyet kararı kesinleşmiş olan kişinin iadesini istedik. Aynı durum Almanya için de geçerli olabilir. Almanya için de bizde söyle birisi olsa bir Alman hakikaten burada yargılanmış, mahkum olmuşsa bizden Almanya bunu isteyebilir ve biz de bunu vermek durumundayız. Böyle bir şey benim başıma gelse ben veririm hiç bakmam. Olayın aslı budur, bunun da doğrusunu bilmemizde fayda var.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.