Öne Çıkanlar deprem meclis KENAN DOĞULU gülben ergen zorlu psm tarkan İrem Derici Ebru Gündeş Hadise ambulans kıbrıs öğrenci

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in “5 Küçük Meselesi”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 13. Beş Yıllık Plan’ın uygulandığı dönemde (2016-2020) gündemindeki en önemli 5 konu şunlar oldu: Gıda israfını önleme, çöpleri sınıflandırma, kışın temiz ısınma olanakları sağlama, çocuklarda miyopluk sorunuyla ilgilenme ve yaşlıların bakımı… Geçtiğimiz beş yılda, ‘bu küçük meselelerde’ büyük değişiklikler yaşandı.


 
Cumhurbaşkanı Xi, bir yandan ülkedeki gıda üretimi artarken gıda israfının önlenmesi konusunda özel çalışmalar yapılmasını istedi. Xi Jinping, “Ülkemiz ne kadar gelişirse gelişsin, halkın yaşamı ne kadar iyileşirse iyileşirsin, tasarruf ilkesini kararlılıkla izleyeceğiz” demişti. Covid-19 pandemisi gıda güvenliği konusunu tekrar gündeme getirince ülkenin her yerinde Çin’de gıda israfını önlemeye yönelik uzun vadeli mekanizma kuruldu, netice olarak yemek atıkları hayli azaldı.
 


Çöp sınıflandırma çalışmaları devam ediyor



Çöp sınıflandırma çalışmalarına da büyük önem veren Cumhurbaşkanı Xi, “Çöp sınıflandırma yeni eğilimimiz ve medeniyetin önemli bir sembolüdür. Çöp sınırlandırma daha fazla yeri kapsamalıdır” demişti. Son 5 yılda Çin’de çöp sınıflandırma çalışmaları hızla devam ederken, sistem 46 ana kentin yüzde 70’lik kısmını kapsar hale getirildi. Yıl sonuna dek 46 ana kentte çöp sınıflandırma sisteminin tamamlanması ve Çin’in tüm ilçelerindeki kamu kuruluşları arasında da günlük çöp sınıflandırma uygulamasının yaygınlaştırılması bekleniyor. 
 
Kışın temiz ısınma Çin’in kuzeyinde hayata geçirildi

Xi Jinping, 2016 yılında ısınmanın kışın Çin’in kuzey bölgeleri için son derece önemli bir mesele olduğunu, halkın sıcak bir kış geçirmesi sağlanırken hava kirliliğinin de önlenmesi gerektiğini belirtti. Son beş yılda, Çin’in kuzey bölgesindeki köylerde temiz ısınma oranı yüzde 9’dan 28’e yükseldi. Bazı yerlerde bu oran yüzde 71’e kadar çıktı.
 
Çocukların gözlerini iyi korumalıyız



Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan bir raporda, Çin’de miyop sayısının 600 milyonu geçtiği ve gençlerde miyopluğun yaygınlığı bakımından Çin’in dünya birincisi olduğu açıklandı. 2018 yılında Çin Cumhurbaşkanı Xi, çocukların miyopluk sorununun çözümüne dair önemli bir talimat verdi. Xi’nin talimatı doğrultusunda Çin Eğitim Bakanlığı, “Çocuk ve Gençlerde Miyopun Kontrolü ve Önlenmesi Planı’nı ortaya koydu. Plan kapsamında 2023 yılına kadar ülke genelindeki çocuk ve gençler arasında miyopluk probleminin görülme oranının 2018 yılına göre her yıl 0,5 puan düşürülmesi hedefleniyor.
 
204 bin yaşlı bakımevi kuruldu



Şu anda Çin’de 60 yaş ve üstü 250 milyon nüfus bulunuyor. Nüfusun hızlı yaşlanması sorununu da dikkate alan Cumhurbaşkanı Xi, birçok kez huzur evlerine ve yaşlılara hizmet merkezlerine giderek oradaki yaşlılarla temaslarda bulundu. 2016-2020 yılları arasında yaşlı bakım sisteminin iyileştirilmesine dönük bir dizi tedbirin hayata geçirilmesi sayesinde geçen yılın sonu itibarıyla Çin’de 204 bin yaşlı bakımevi ve tesisi kuruldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.