Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli galatasaray Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener vakıfbank chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ak parti ankara chp Koronavirüs

DİTİB’in Alman Kuruluşu Haline Gelmesi İsteniyor

Almanya'nın en kalabalık  eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya'nın (KRV) Başbakanı Armin Laschet, "laik Alman toplumunda Müslümanlığın, Hristiyan ve Yahudi cemaatleri gibi hukuki anlamda kurumsallaşmasından yana olduğunu" belirterek, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'nin (DİTİB) bir Alman kuruluşu haline gelmesi gerektiğini savundu.

Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Başkan Vekili olan Laschet, Müslüman derneklerin devletçe tanınması gerektiğini, ancak Müslümanlar tarafında devletin muhatap alabileceği bir yapı bulunmaması nedeniyle bunun zorlu ve uzun bir yol olduğunu belirtti.

"DİTİB SİYASİLEŞTİ"

DW Türkçe’ye göre, Alman medyasına konuşan Laschet, on yıllar önce Almanya'daki Türklere dini hizmet vermek için kurulan DİTİB'in son dönemde “siyasileştiğini" iddia etti. 

"On yıllar önce o dönem Kemalist-laik Türkiye'den gelen misafir işçiler için Ankara'dan büyük paralar alarak dini hizmet veren DİTİB'in yaptıklarının takdir edilmesi gerektiğini" söyleyen Laschet, "Ancak Türkiye'deki son gelişmeler ışığında bu faaliyetler, Alman devletinin kabul edemeyeceği siyasi bir boyut kazandı. İnsanlar hakkında camilerde casusluk yapılmasına ya da DİTİB'in Türk seçim kampanyalarında parti politikalarına hizmet etmesine tolerans gösterilemez" iddiasında da bulundu.

"İMAMLAR ALMANYA'DA EĞİTİLMELİ"

KRV Başbakanı, DİTİB'in Türk devletine doğrudan bağımlılıktan kopması ve bir Alman kuruluşu haline gelmesi için çalışılması gerektiğini öne sürdüğü açıklamalarında şöyle devam etti:

“Bu durumda imamlar da uzun vadede Almanya'da eğitilecektir. Sorun, dini cemaatin kamusal resmi kimlik kazanma yolunda adımı kendisinin atması gerekliliği. Devlet bu konuda destek veremez. Ancak farklı bir finansman sistemine geçilebilmesi için bu değişim gerekli.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.