Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Übeyd Adıyaman

Doğu Guta’taki Kimyasal Saldırıda En Az 70 Kişi Öldü

Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde Suriye rejiminin kuşatması altında olan Duma kentine karşı düzenlendiği bildirilen kimyasal saldırı sonucunda en az 70 kişinin öldüğü belirtiliyor.

BBC News, Suriye rejiminin muhaliflerince sosyal medya üzerinde yayımlanan görüntülerde bodrum katlarında birkaç çeset ile saldırının etkilendikleri için tevadi edilmekte olan  çocukların gösterildiğine dikkat çektiği haberinde, Duma'da tam ne olduğu henüz net biçimde bilinmediğini kaydetti.

Bu arada, Suriye hükümeti kimyasal saldırı iddialarını “uydurma” olarak nitelerken ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise alınan bigilere göre, “olası yüksek zayiat”ın söz konusu olduğu vurgulanırken, saldırının sorumluluğunu rejime verdiği güçlü destek nedeniyle Rusya’nın taşıdığı  savunuldu.

Suriye muhalefeti yanlısı Guta Medya Merkezi ise Twitter üzerinde “75’den fazla kişinin ‘boğulduğu’ bin kadar kişinin de saldırının etkilendiğini duyururken, saldırının bir “helikopterden atılan ve Sarin adlı sinir gazı içeren bir bomba ile gerçekleştirildiğini” savundu.

Bu arada, Suriye’deki hastanelerle çalıştığı belirtilen ABD merkezli bir yardım kuruluşu BBC’ye yaptığı açıklamada, Şam Kırsal Hastanesi’nin 70 ölümü teyit ettiğini söyledi.

BBC News de Suriye’de  Ağustos 2013 ve Nisan 2017’de Sarin saldırılarının gerçekleştirildiğinin anımsattığı haberinde, Doğu Guta bölgesinde isyancıların ellerinde son kent olan Duma'nın Rus destekli rejim güçlerinin kuşatma altında bulunduğuna dikkat çekerken Moskova ile isyancıların arasında yapılan müzakerelerin çökmesi üzerine geçen Cuma günü kente karşı yoğun bir hava ve kara saldırısının başlatıldığına dikkat çekti.

Müzakerelerin çökmesinden önce Duma’yı elinde tutan  Ceyş'ül İslam  örgütünün mensuplarının Duma’da yerel güvenlik güçleri olarak kalmalarına olanak sağlayacak bir anlaşma için çalıştığı da belirtiliyor.

Habere göre, Suriye rejiminin Cuma günü başlayan yoğun taarruz sonucunda Doğu Guta bölgesinin hemen hemem tümünü ele geçirdiğine işaret edildikten sonra Doğu Guta’da bin 600’den fazla kişinin öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.