Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken şehit Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan ABD Başkanı Donald Trump deaş 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı meclis

Dünya Liderleri Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriye’yi De Konuşacak

Dünyanın başlıca güvenlik sorunlarının ele alındığı Münih Güvenlik Konferansı, çok sayıda dünya liderinin katılımıyla 16-18 Şubat günlerinde Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşecek. Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki krizlerin de değerlendirileceği konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanısıra ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMasters’ın yanısıra İngiltere, İsrail, Irak ve Avusturya Başbakanları da katılacak.

2018 Münih Güvenlik Konferansı için belirlenen gündemde, Avrupa Birliği’nin küresel oyuncu olarak gelecekteki rolü ile AB’nin Rusya ve ABD ile ilişkileri,  Ortadoğu’daki ihtilaflar, Kuzey Kore ve silah kontrolü gibi maddeler bulunuyor.

Bu çerçevede, konferansta Suriye krizi, Irak’taki durumu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ve bunun etkileri ile Katar ve Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki ülkeler arasındaki krizin üzerinde durulması bekleniyor. Bu arada, TSK’nin Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nın da gündeme gelmesi beklenen konulardan biri.

YÜZLERCE ULUSLARARASI KARAR VERİCİ BEKLENİYOR

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’yi temsil edeceği konferansa katılacaklarını teyit edenler arasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Kolisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkileri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de bulunuyor.

Münih Konferansı katılımcılarının arasında ABD Savunma Bakanı General James Mattis, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile John MacCain, Sheldon Whitehouse, ve Robert Corker gibi ABD Senatosu’nun önde gelen isimler de var.

Birçok dünya liderinin konuşma yapacağı konferansta Ukrayna, Katar ve Ruanda devlet başkanları ile İngiltere Başbakanı Theresa May, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,  Irak Başbakanı Haydar El İbadi ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da hazır bulunacak. Evsahibi Almanya ise Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dahil, dört bakan tarafından temsil edilecek.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNDEN YOĞUN KATILIM

2018 Münih Güvenlik Konferansı katılımcılarının arasında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un isimi de öne çıkıyor. Bu arada, bu yılki konferans, dünyanın başlıca ülkelerin askeri ve istihbarat teşkilatlarınca gösterilen ilgi ile de dikkat çekiyor. 

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo ve Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Dan Coats ile İngiltere Gizli İstihbarat Servisi Başkanı Alex Younger’in de bulunacağı açıklanan konferansın katılımcılar listesinde İsrail istihbarat örgütü Mossad, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı ve İnternol başkanlar da sıralanıyor. 

Birçok uluslararası örgütün yöneticilerinin de beklendiği konferans sırasında ana programın yanısıra 100’den fazla etkinlik düzenlenecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.