Öne Çıkanlar Goggle medicana fransa celal adan binali yıldırım Panathinaikos esnaf Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva ORDU çin ispanya ankara itfaiyesi

El Cezire: Türkiye Suudilerden Yeni Arama Talebinde Bulunacak

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi olayını yakından izleyen El Cezire İngilizce, Türkiye’nin dün İstanbul'a gelen Suudi başsavcıya "cinayetin işlendiği yere ilişkin kanıtları içeren ve başlıca zanlıların kimliklerini belirlendiği dosyasını sunarken yeni bir arama talebinde bulunacağını” öne sürdü.  

Doha merkezli El Cezire İngilizce kanalı, Ankara mahreçli haberinde bir “Türk kaynağına” dayanarak Kaşıkçı cinayetini soruşturan Türk yetkililerinin Suudi Arabistan’ın başsavcısına “150 sayfalık bir dosya sunacaklarını ve İstanbul’daki Suudi Başkonsolosu rezidansında yeni bir ortak arama talebinde bulunacaklarını” belirtti.

Suudi Başsavcısı Saud El Moceb’in İstanbula gelişinin, Türklerin "oluşturulan ortak soruşturma grubuna rağmen Suudilerin işbirliğini yapmadığı imaları”na denk düştüğüne işaret eden El Cezire İngilizce, Suudilerin “kanıtları bozma girişimlerinde bulundukları iddialarına” da yer verdi.

ÜÇ ODADA ARAMA İZNİ VERİLMEDİ

El Cezire’ye bilgi veren söz konusu kaynak, ayrıca cinayeti soruşturan Türk polisinin Ekim ortasında Başkonsolosluk rezidansına ilk girdiklerinde “Suudi çalışanlarınca kilitlenen üç odada arama yapmalarına izin verilmediğini" söyledi.

Ayrıca polise rezidansın bahçesinde bulunan 20 metre derinliğindeki bir kuyuda da arama izinin verilmediğini anlatan El Cezire, dün gece İstanbul’a gelen ve bugün İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan ile görüşen Suudi başsavcısına sunulacağını öne sürdüğü dosyanın 45 Başkonsolosluk çalışanından alınan ifadeleri de içereceğini öne sürdü.

“DOSYADAKİ BAŞLICA DÖRT ZANLI”

Bu arada, El Cezire, aynı kaynağa atfen dosyada Kaşıkçı cinayetinin başlıca dört zanlısının belirleneceğini vurgularken dosyada kimlikleri açıklanan üç şüphelinin ise Suudi Başkonsolosu Muhammed El Otaibi, adli tıp uzmanı Salih El Tubaki ve olayı günü uçakla İstanbul’a gelen 15 kişilik ekipten Mahir Abdulaziz Mutreb’in olduğunu iddia etti. 

Bu arada, başlıca şüphelilerden biri olarak da gösterilen dördüncü kişinin ise ismi verilmeyen “yerli işbirlikçi” olduğunu kaydeden El Cezire, dosyada ayrıca cinayet yeri kanıtları ve Suudi diplomatik araçlarına ilişkin kamera görüntülerinin yanı sıra Kaşıkçı ile Suudi Başkonsolosluğu yetkilileri arasında 2 Ekim öncesi yapılan 4 telefon görüşmesine yer verileceğini, bu görüşmelerden birinde Kaşıkçı’nın Başkonsolosluğa davet edildiğini öne sürdü.  

Öte yandan, haberde El Cezire’ye konuşan Ankara’daki “üst düzey bir yetkili”nin, cinayet zanlılarının Suudi Arabistan’da yargılayacağını bildiren Riyad’ın zanlıların ifadelerini paylaşmak istemeyebileceğini veya sadece ifadelerinin bazı kısımlarını paylaşabileceği sözleri de paylaşılıyor.

Anahtar Kelimeler:
Suudi Arabistan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.