Erbil’de Referandum Hazırlıklarının Yüzde 90’ı Tamamlandı

Irak Kürt Bölgesi'nin 25 Eylül’de gerçekleştireceği bağımsızlık referandumuna ilişkin hazırlıkların yüzde 90’ının tamamlandığı bildirildi. Bu arada, Kerkük, Musul ve Hanekin’de de 24 saat içinde ofislerin açılacağı belirtiliyor.

Rudaw’a konuşan Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Üyesi Cotyar Adil, “Komisyonun, referandumla ilgili hazırlıklarının yüzde 90 oranında tamamlandığını söyleyebilirim. Mürekkep, sandık ve oy pusulaları da hazır. Önümüzdeki iki gün içinde sayısı 46 bin olan sandıklar ulaşacak. Mürekkepler ulaştı, pusulalar da 5 gün içinde ulaşacak” dedi.

Hassas malzemelerle birlikte kabinlerin de seçim merkezlerine ulaştırıldığını belirten Adil, şimdiye kadar bütün çalışmaların sorunsuz şekilde ilerlediğini kaydetti. 
Cotyar Adil, “Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürt bölgeleri”ndeki çalışmalarla ilgili ise Kerkük ve Musul’la ilgili kararlar bir hafta önce onaylandı. Konuyla ilgili 122 bin memur görevlendirdik” şeklinde konuştu. Adil şunları söyledi:
“Kerkük ve Musul’un yanı sıra Selahaddin ve Diyala’ya da bağlı ilçe ve kasaba yönetimlerinin büyük çoğunluğu, kendi bölgelerinde de referandum yapılması için resmi talepte bulundu. Biz de talepleri onayladık, yanıtları ilettik. Bugün ya da yarın Musul, Kerkük ve Hanekin’de ofisler açılacak.”
Rudaw haberinde “Irak Anayasası’nda yer almasına rağmen Bağdat yönetimi tarafından uygulanmayan 140. Madde kapsamındaki Kürt bölgeleri de referanduma katılmak için karar aldı. Söz konusu bölgeler, Baas rejimi döneminde Araplaştırma politikası çerçevesinde Kürdistan’dan koparılmıştı. 140. Madde, bu bölgelerde referanduma gidilerek, Bağdat ve Erbil arasında tercih yapılmasını öngörüyordu” dedi. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.