Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener yunanistan esnaf

Erdoğan: Milli Güvenliğimize Kasteden Terör Örgütüyle Aynı Çatı Altında Olmamızı Kimse Beklememeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememeli” dedi.

Soçi’de düzenlenen “Üçlü Zirve” toplantısında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye, Rusya ve İran, Suriye konusunda öncü rol üstlendiğini ve önlerine reel hedefler koyduklarını ifade etti.

Suriye halkının, ülkesini terk etmek zorunda kalanların ülkelerine dönebilmesi için gerekli koşulların oluşturulması, çatışmaların tamamen durdurulması, çatışmasızlık bölgelerinin istikrar kazanması gibi konularda öncelikli adımları belirlediklerini ifade eden Putin, şu şekilde konuştu:

“Öncelikle Suriye içinde grupların, bu konuda görüşebilmeleri için belirli bir platform oluşturulmasına karar verildi. İran ve Türkiye’nin Ulusal Suriye Diyalog Konseyi’nin toplanması konusunda desteklerini görüyoruz. Gerekli seviyede Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda Dışişleri Bakanlarımıza, temsilciliklerimize, Savunma Bakanlıklarımıza ve diğer ilgili makamlara gerekli adımların bu konuda atılması konusunda mutabık kaldık. Çeşitli politik partilerin dış ve iç muhalefetin, etnik ve dini grupların katılımının sağlanması, bu kongrede Suriye’nin ortak ulusal sorunlarının görüşülmesini sağlayacak. Gelecekteki devlet yapısının nasıl olacağı, anayasanın nasıl olacağı, Birleşmiş Milletler çatısı altında yapılacak seçimleri nasıl gerçekleştirileceği konularını görüştük.”

Ruhani: “Suriye’ye Karşı Ve Suriye Taraftarı Olanlar Suriye’nin Geleceği İçin Müzakere Yapacak”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, açıklamasında üç ülkenin kendi fikirlerini açık bir şekilde beyan ettiğini söyleyerek, “Amaç burada ulusal, milli kongrenin oluşması ve bu kongrede bütün aktif partiler, Suriye’ye karşı ve hatta Suriye taraftarı olanlar bu kongrede birleşecekler ve Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar. Bu kongrede yeni anayasa için zemin oluşacak ve yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacak. Bu bütün bölge için barış ve istikrar getirebilir” diye konuştu.

Erdoğan:”Özgür, Adil Ve Şeffaf Bir Siyasi Süreç İçin Görüş Birliğine Vardık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye ve Rusya arasındaki diyaloğun ikili konularda ve bölgesel konularda devam ettiğini vurgulayarak, “Hamdolsun bunun meyvelerini her alanda topluyoruz. Özellikle yakaladığımız bu ivmenin artarak sürdürülmesi konusunda Sayın Putin ile hemfikiriz. Sayın Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmemizde de ülkelerimiz arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirme hususunda mutabık kaldık” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçlü zirvede kritik görüşmeler yapıldığını belirterek, “Suriye’de ateşkes tesis edilmesi amacıyla attığımız adımları tekrar gözden geçirdik. Gerginliği azaltma bölgelerinin sahada şiddetin azaltılmasında temel rol oynadığını memnuniyetle tespit ettik. Görüşmelerimizde Astana’da kaydettiğimiz ilerlemeler temelinde ihtilafa kalıcı çözüm noktasında Cenevre sürecine sağlayabileceğimiz katkıları istişare ettik. Bu bağlamda 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde ve saikliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz” dedi.

“Eli Kanlı Bir Çeteyi Meşru Bir Aktör Olarak Göremeyiz”

Yapılan ortak açıklamanın üç ülkenin işbirliği esaslarını yansıtan ilk adım olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlı. Bu süreçte ayrıca üç garantör ülkenin bugüne kadar ortaya koydukları karşılıklı hassasiyetlere saygı ve uzlaşı anlayışını sürdürmeleri, kritik rol oynayacaktır. Bu bağlamda Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememeli. Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz.

“Vardığımız Noktanın Suriye’nin İstikrara Yeniden Kavuşması İçin Umut Işığı Teşkil Edeceğine İnanıyorum”

Sayın Putin ve Sayın Ruhani ile bugün gerçekleştirdiğimiz istişarede ayrıca Suriye’de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladık. Bu önlemlerin kademeli olarak devreye sokulması amacıyla insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz ve kesintisiz ulaştırılması, ayrıca tutukluların karşılıklı salıverilmesi dahil, atılabilecek her türlü adımı gözden geçirdik. Tabii bugün vardığımız noktanın özellikle Suriye’nin barış ve istikrara yeniden kavuşması ve halkın acılarının dinlendirilmesi için bir umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum. Tabii İdlib sorunun çözülmesi, Afrin’deki olumsuzlukların giderilmesi, Suriye sürecindeki bu olumlu gelişmelerin önemli atlama taşları olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyorum. Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.