Öne Çıkanlar AİLE gündem özeti Melatonin hormonu Cansu İvecen Kuru Gürültü Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Covid19 Medikal Aile Terapisi nedir Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi

Esad: İran Suriye’de Askeri Üs Kurabilir

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yakın müttefiklerinden İran’ın Suriye’de askeri üs kurmasında hiçbir sakınca bulunmadığını söyledi.

İranlı Alem Televizyonu ile geniş bir mülakat yapan Esad, Suriye ve İran arasında 40 yıldan fazla bir süredir stratejik bir ittifak bulunduğunu, dolayısıyla bu ittifakın geçici olduğunu söylemenin doğru olmayacağını ifade etti. Suriye’nin Rusya ile de 70 yıldan fazla bir süredir stratejik ilişkisi bulunduğuna dikkat çeken Esad, Rusya’nın Suriye ile ilişkilerini hiçbir zaman pazarlığa koymadığını, bu ilişkilerde de sadece kendi çıkarlarını hiçbir zaman düşünmediğini ifade etti.

-“Ruslar Hiçbir Zaman Dayatmada Bulunmadı”-

Mülakatı yansıtan SANA haber ajansına göre Esad, Rusya’nın hiç bir zaman Suriye’ye dayatmada bulunmadığını belirtirek, kendi görüşleri olduğunda bunu Suriye ile tartışıp sonuç itibarıyla kararın Suriye’ye ait olduğunun altını çizdi.

Üç devlet arasındaki ittifaka ilişkin çıkan spekülasyonlara değinen Esad, bir kısım ayrıntılarda görüş farklılığının olmasının gayet normal olduğunu, bunun da koordinasyon ve temaslarla aşıldığını ifade etti. Esad, Suriye, Rusya ve İran arasındaki ittifakın pekiştirildiğini, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin yanı sıra üç devletin çıkarlarının da bunu gerektirdiğini de vurguladı.

-“Gerekirse İran’dan Üs Kurmasını İsteyeceğiz”-

Suriye’de Rus üsler bulunurken neden İranlı üslerin bulunmadığı sorusuna bu konuda hiçbir engel ya da sakıncanın olmadığı karşılığını veren Esad, İran’ın Rusya gibi stratejik bir müttefik olduğunu, Suriye’de askeri üs kurmasında da hiçbir sakınca bulunmadığını belirtti. Esad, İran’ın böyle bir talepte bulunmadığını, İran’ın Suriye’de temel amacının terörle mücadele olduğunu kaydetti.

Rusya’nın Suriye’nin talebi üzerine üslerini kurduğunu ifade eden Esad, bunun terörle mücadelede gereklilik teşkil etmesi sonucunda olduğunu kaydetti. Esad gerekmesi halinde Suriye’nin İran’dan da böyle bir talepte bulunabileceğini ifade ederken, fakat şu an İran’ın mevcut şekilde verdiği desteğin yeterli görüldüğünü kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.