Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı tsk HAVA HAREKATI süt ihracat DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca türk silahlı kuvvetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi beşiktaş

Esed rejimi iki yılda 125 kez kimyasal silah kullandı

Suriye'de Esed rejiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kimyasal silah kullanımını yasaklayan Eylül 2013 tarihli kararından bu yana, 125 kez daha bu silahla saldırıda bulunduğu bildirildi.

ŞAM

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed rejiminin kimyasal silah kullandığı Guta Katliamı'nın 2. yıl dönümü nedeniyle bir rapor yayımladı.  Raporda, BMGK'nın "2218 sayılı" kararı öncesi ve sonrasında rejimin bu konudaki saldırıları ele alındı. 

Karardan önce 23 Aralık 2012 ve 27 Eylül 2013 arasında rejimin 33 defa kimyasal silah kullandığı paylaşılan raporda, saldırıların 20'sinin Şam'ın çevresine, 6'sının merkezine, 3'ünün Halep'e, birinin İdlib ve 3'ünün Humus'a düzenlendiği belirtildi.

Rejimin 27 Eylül 2013 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararından sonra ise 125 defa daha kimyasal silahla saldırdığı ifade edilen raporda, "BMGK kararına uymayarak (Rejimin) uluslararası hukuku ihlal ettiği, sorumlularının hesap vermesi gerekirken saldırılara devam ettiği" kaydedildi.

Raporda, 27 Eylül 2013'ten bu yana 40 defa İdlib'te, 27 kez Şam'ın çevresinde, 21 defa Şam'da, 20 kez Hama'da, 8 Halep'te, 4 defa Dera'da, 3 kez Deyruzzor ve 2 defa Humus'ta kimyasal silah kullanıldığı aktarıldı.

DAEŞ'ten ziyade muhalif bölgelere

Raporda ayrıca rejimin terör örgütü DAEŞ kontrolündeki bölgelerden ziyade, muhaliflerin denetimindeki bölgelere kimyasal silah saldırısı düzenlediği vurgulandı. 

Rejimin amacının, "muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde alternatif hükümet kurulmasına engel olmak ve DAEŞ'in yayılmasını sağlamak" olduğu öne sürüldü.

Raporda BMGK'ya " Suriye halkının kanı üzerinden siyasi çıkarlar oyunu oynamayı bırakma" ve ülkede barış ve güvenliğini koruma sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yapılırken, "Suriye'nin Dostları"na dakimyasal silah mağduru insanlara koruyucu maskeler dağıtmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Esed rejimi, 2013'te 20 Ağustos'u 21'ine bağlayan gece, Başkent'in doğusundaki Guta bölgesine sarin gazıyla saldırmıştı. Saldırıya uykuda, savunmasız şekilde yakalananlardan en az bin 300'ü hayatını kaybetmiş, 3 bin 600 kişi de zehirlenmişti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.