Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Fransa Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını Kınadı

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını şiddetle kınadığını açıkladı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Fransa, Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarını açık şekilde yeniden ihlal etmesini büyük bir şiddetle kınamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Kuzey Kore'nin bir ay sonra yeni nükleer deneme yaptığına işaret edilen açıklamada, uluslararası topluma, BMGK'da konuya ilişkin çabuk ve sert tepki verilmesi çağrısı yapıldı.

BMGK, Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından bugün ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağrılmıştı.

Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füzeyle uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu. Kuzey Kore Merkez Televizyonu da Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu kaydetmişti.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmıştı. Kuzey Kore, en son 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Kuzey Kore'nin 2006'da balistik füze denemesi yaptığı iddiası üzerine 15 Temmuz 2006'da 1695 ve 14 Ekim 2006'da 1718 sayılı iki BMGK kararı kabul edilmiş, 1718 sayılı karar, BM şartının güç kullanma yetkisini içeren 7. bölümü altında düzenlenmişti. Kararın uygulanması, denetlenmesi ve ambargo listesinin tespit edilmesi için de "1718 Yaptırımlar Komitesi" oluşturulmuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.