Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel adana esnaf Akşener milli savunma bakanlığı yunanistan

Hollanda-Türkiye İlişkileri Düzeliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya alınmamasının ve Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’dan sınır dışı edilmesinin ardından kopan Hollanda-Türkiye ilişkileri düzeliyor. Hollanda ve Türkiye karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, 16 Nisan Referandumundan önce bozulan Hollanda-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecine ilişkin Türkiye ve Hollanda’nın ortak açıklamasını yayımladı. Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanlarının 11 Temmuz’da Brüksel’deki NATO zirvesinde bir araya geldiklerinin ve ilişkilerin bozulmasına sebep olan olayları ele aldıklarının belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“İki Bakan Türkiye ve Hollanda’nın birçok ortak çıkara sahip iki dost ve NATO müttefiki ülke olduklarının altını çizmişlerdir. İki ülke 400 yılı aşkın süredir yakın ilişkiler sürdürmüşlerdir, halen 60 yılı aşkın süredir NATO müttefikidirler ve aralarında kayda değer ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ülkelerinin hazır olduklarını beyan etmişlerdir. Göç, terörle mücadele ve ekonomik işbirliğini ilerletme gibi birçok konuda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin öneminin altını çizmişlerdir. NATO Zirvesindeki bu olumlu görüşmeyi takiben iki Bakan birbirleriyle tekrar temasa geçmek için inisiyatif almışlardır.”

Karşılıklı Büyükelçi Atanacak

Öte yandan Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok bu yılın ikinci yarısında Türkiye’yi ziyaret edecek ve Türkiye ile Hollanda karşılıklı Büyükelçi atayacak.

Ne Olmuştu?

16 Nisan 2017’de yapılan referandumdan önce Hollanda’da yaşayan Türkiye vatandaşları ile bir araya gelmek isteyen Bakan Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izni Hollanda Hükümeti tarafından iptal edilmişti. Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya alınmamasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kara yolu ile Rotterdam’daki Türkiye Büyükelçiliğine gitmek istemişti. Kaya’nın büyükelçiliğe girişi Hollanda Polisi tarafından engellenerek, polis merkezine götürülüp burada bir buçuk saat bekletilmişti. Olayın ardından Kaya “Persona non grata” (İstenmeyen kişi) ilan edilerek Almanya’ya sınır dışı edilmişti. Yaşanan durum karşısında Türkiye ile Hollanda’nın diplomatik ilişkileri kopmuş, Hollanda Büyükelçisi ülkesine geri dönmüştü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.