Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan abd

'Husiler savaşı yerleşim yerlerine çekmeye çalışıyor'

Yemen'e yönelik operasyonun sözcüsü Tuğgeneral Asiri, savaşı yerleşim bölgelerine çekmeye çalışan baskı altındaki Husilerin, kentlere doğru harekete geçtiğini bildirdi.

RİYAD

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Riyad'daki hava üssünde düzenlediği basın toplantısında, Husi Ensarullah hareketi militanlarının Aden'e doğru ilerlemesini, içeridekilere de destek gönderilmesini önlemek için kentin kuzeyine operasyonlar yapıldığını bildirdi.

Asiri, operasyonlara ilişkin şunları söyledi:

"Koalisyon güçleri, Aden üzerinde devriye uçuşlarını arttırdı, kentteki tüm hareketli hedefler vuruldu. Baskı altındaki Husiler, savaşı yerleşim yerlerine doğru çekmeye çalışıyor. Ed-Dali, Şebve ve Zamar'da yerleşim yerlerine saldırıyorlar. Koalisyon güçleri de sivilleri korumak için kentlere doğru harekete geçen milis gruplara saldırı düzenliyor. Hava kuvvetleri şu an Ed-Dali ve Şebve'ye giden milisleri hedef alıyor."

Söz konusu kentlerde birçok hedefin bombalandığını belirten Asiri, Ed-Dali'deki bombardımanda 33. Zırhlı Tugayı karargahının tümüyle yıkıldığını kaydetti. 

Yemen hava sahasının tamamen koalisyon güçlerinin kontrolünde olduğunu vurgulayan Asiri, limanların da kontrol altında tutulduğunu bildirerek, "Limanların denizden ablukaya alınması için deniz birliklerinin konuşlanması tamamlanıyor" dedi.

Asiri, "Kara operasyonu gerektiğinde koalisyon güçleri buna da hazırdır. Kapsamlı bir askeri plan var. Kara, hava, deniz ve psikolojik hepsini kapsıyor. Hepsinin sırası var" diye konuştu.

Yemen'de Husileri eğiten İranlılar olup olmadığı yönündeki soru üzerine Asiri, "Eğer Husileri eğiten ve onlara akıl veren İranlılar ya da Hizbullah'tan adamlar varsa onların da sonu Husilerinki gibi olacak" cevabını verdi.

Sada ve Dali kentleri hedef alındı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri, Sada ve Ed-Dali kentlerinde Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarına ait hedefleri bombalandı.

Koalisyon uçakları, Husilerin kalesi olarak bilinen Saide kentinde hükümet binaları ile Şeda İlçe Emniyet Genel Müdürlüğünü hedef aldı. Ed-Dali şehrinde ise El-Cerba karargahı ile 33. Zırhlı Tugay ikinci kez vuruldu. Bombardımanda ölü ya da yaralı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

BM Genel Sekreteri Ban: Sivillerin öldürülmesinden endişeliyim

Öte yandan, BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, 30 Mart'ta Harad'da yerlerinden edilmiş kişilerin barındığı El-Mazrak kampı ile Dhale'de birçok hastaneye yapılan hava saldırılarında, arasında çocukların da olduğu sivillerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Yemen'deki askeri operasyona katılan tüm taraflara sivillerin korunması konusunda uluslararası hukuk altındaki yükümlülüklerini hatırlatarak, "orantılılık, tedbir ve sivil ayrımı" konularına dikkati çektiği ifade edildi.

Hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının uluslararası hukuk altında özel statüleri olduğunu hatırlatan Ban'ın, Yemen'deki sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiği yönündeki görüşlerini yinelediği bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, daha önce yaptığı açıklamada, mülteci kampına düzenlenen hava saldırısının uluslararası hukuka göre suç olduğunu ve faillerin hesap vermesi gerektiğini belirterek, saldırıyı kimin düzenlediğinin halen araştırıldığını söylemişti.

Muhabir: Ahmed el-Mısri-Mustafa Keleş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.